In eerdere afleveringen van Vlooien met Balbo hebben we gezien dat stripfiguren niet alleen figureren in strips, maar ze zelf ook graag lezen!
Hieronder hebben we opnieuw een paar voorbeelden van striplezende stripfiguren.

Steven Sterk probeert uit alle macht een verkoudheid je voorkomen, want zoals je weet verliest hij dan al zijn kracht en kan hij slechts machteloos toezien hoe schurken hun slag slaan. In het 6e Steven Sterk-album Lady Adel Fine blijkt Steven's sjaal onvoldoende bescherming en moet hij onder de wol.
Met een stripboek van collega-stripheld Sophie. Steven leest het 6e Sophie album Het huis aan de overkant...

 


 

In zijn album Het 9e eiland bewijst
Marcel Ruijters meermalen eer aan zijn inspiratiebronnen (zoals Balbo al eerder opmerkte in de aflevering Op bezoek in een boek). Het medium strip speelt sowieso een grote rol in dit verhaal, waarin Scott schipbreuk lijdt en aanspoelt op een eiland. Gelukkig heeft hij een kist met strips van het schip kunnen redden!
Hij doodt de tijd met een album van Robert Crumb's Snoid...

 

 Scott begint - als hij zijn strip uit heeft - een relatie met wilde eilandvrouw Kali. Op een ander eiland is medeschipbreukeling Barry 3 een heuse stripwinkel begonnen, waar Kali wel het één en ander naar haar smaak kan vinden.
Zoals het obscure Paul Bodoni-album Twee Alfedo's op een groene prairiewolf...

 
...Niet de meest doorsnee-strips, daar op dat eiland! Het getuigt van Marcel Ruijters buitenissige smaak.

Maar Barry 3's Stripparadijs heeft ook een Cocco Bill-album in de aanbieding, dat Kali uiteindelijk koopt.

 
Een spion die onopvallend iemand moet schaduwen maakt graag gebruik van een krant of tijdschrift om zich achter te verschuilen. En wat leest de spion die zijn opwachting maakt in Steven Sterk's avontuur Circus Bodoni (geen relatie met bovengenoemde Paul Bodoni - al kon die zich daar wel eens naar vernoemd hebben, bedenk ik me nu)? Het weekblad Robbedoes, natuurlijk!

 In het Kramikske-album De spelen van Semoel wordt er aan boord van een vliegtuig gelezen in een strip van Bakelandt.
Geintje van de tekenaar Jean-Pol: Bakelandt is een strip van Hec Leemans en die schreef het scenario voor dit Kramikske-album...

In het allereerste Minimensjes-album De uittocht zijn de Minimensjes per hooiwagen op pad naar een nieuwe locatie om zich te vestigen. Op één van de plaatjes zien we de wagen door de straat rijden vanuit een huiskamer waar een man lekker zit te lezen in een stripblad.
Op de achterkant zien we (het is erg klein, dus rechts hebben we het iets uitvergroot) een gag van Bollie & Billie. In het meest rechtse stripplaatje op de achterkant valt zelfs de de vader van Bollie - die je op het plaatje van de voorkant van album 5 in het midden ziet - duidelijk te herkennen...

 


 

 

...Die man heeft groot gelijk . Er is geen betere manier om je wat te ontspannen. Dat weet ook Minimensjes-leider De Vries, zoals blijkt uit een plaatje in het album Minimensjes in Brontoxico.
Maar zou hij soms vergeetachtig zijn dat hij een blad leest met daarin zijn éigen belevenissen: Ellendam 2?

 


 Dat was het voor deze keer, tot in een volgende Vlooien met Balbo,

 

 

Balbo de Strip-Aap