De Strip-Aap werd in 1981 opgericht om één simpele reden: In heel Twente was niet of nauwelijks aan stripboeken te komen! Dat moest beter kunnen. Heel enthousiast en vol idealen die rechtstreeks uit de zestiger jaren stamden stortte Frans zich in dit avontuur dat nu al meer dan vijfentwintig jaar duurt.

In de voorkamer opende Frans zijn stripwinkeltje en noemde het naar het aapje Balbo uit de Oscar & Isidoor-strips die hij uit zijn jeugd kende. Meer dan enkele tientallen stripboeken had De Strip-Aap bij de opening niet op de planken staan, maar steeds meer stripliefhebbers vonden hun weg naar de winkel (waaronder Hans die er in dienst trad) en het aanbod groeide mee. Zo hard dat er binnen een paar jaar twee keer verhuisd moest worden.

Jarenlang is De Strip-Aap daarna aan de Kuipersdijk te Enschede gevestigd geweest, waar de planken steeds voller werden en het magazijn op het laatst nog nauwelijks te betreden was door de overweldigende hoeveelheid stripboeken. In 1999 verhuisde De Strip-Aap nog één keer vanwege een onteigening. De nieuwe winkel aan de Javastraat - vlak om de hoek van de oude locatie - leek aanvankelijk nog zo groot dat Frans & Hans verzuchtten: 'Dát krijgen we nóóit vol!' Inmiddels hebben ze die woorden op moeten eten, want op dagelijkse basis klagen ze tegen elkaar over het ruimtegebrek dat door de enorme hoeveelheid wekelijkse nieuwe titels dreigt te ontstaan.

In 2005 is De Strip-Aap voorzichtig begonnen met het online aanbieden van stripboeken. Toen daar vraag naar bleek zijn ze in 2006 begonnen met een eigen webshop om heel Nederland (en België) te kunnen bedienen.

Nu, ruim 25 jaar na het bescheiden begin in de voorkamer, is De Strip-Aap tot één van de grootste stripwinkels in het Nederlandse taalgebied uitgegroeid. Met méér dan 30.000 titels op de planken denken we de stripliefhebber nog jarenlang van boekjes te kunnen voorzien

 

Terug naar Over "De Strip-Aap"