In eerdere afleveringen van Vlooien met Balbo hebben we gezien dat stripfiguren niet alleen figureren in strips, maar ze zelf ook graag lezen!
Hieronder hebben we opnieuw een paar voorbeelden van striplezende stripfiguren.

 

In Roba's De Sliert wint veld lezen de kinderen van De Sliert natuurlijk in hun favoriete blad Robbedoes.
En niet alleen de kinderen! Ook opa geniet er nog ten volle van. Rechtsboven worden twéé Robbedoezen (een gele en een groene) verslonden, geheel onder ligt er één op het tafeltje (een blauwe).
Maar Dizzy leest naast Robbedoezen ook andere strips, zo blijkt in het album De Sliert in de lucht.
Als hij zich moet
voorbereiden op een carrière als piloot doet dat onder andere met twee albums van Buck Danny (inzet linksboven) en 
 voor de techniek – één van automonteur Starter (inzet linksonder).
Je moet goed kijken, maar deze drie titels liggen achter hem op de boekenplank, onder het witte vliegtuigje...

 

 


 
 

Al eerder kwamen we Peter van Dongen tegen in deze rubriek (toen er in een album van zijn hand een Kuifje-album op bed lag). Niet verwonderlijk dus dat ook Blake & Mortimer in zijn oeuvre terug te vinden zijn.
Op de prent die behoort bij de luxe uitgave van Familieziek staat 'de jongen' (hoofdpersoon van Familieziek, alter ego van schrijver Adriaan van Dis) bij de tekentafel van Van Dongen met Het gele teken in handen.
Op de prent is overigens ook nog een soort Droste-effect te zien, de tekening
op de werktafel is dezelfde als de prent!
(In het album Familieziek zelf is het Blake & Mortimer-album niet te vinden).

 

 


 


De volgende vondst staat ook in een album van een Nederlandse tekenaar: Gerben Valkema (Elsje) mocht de allereerste Suske & Wiske Oneshot Cromimi maken. Daarin leidt t
ante Sidonia (linksonder) een stel arbeiders af van hun sloopwerkzaamheden door ze voor te lezen uit Lambiorix. Linksboven het echte album.
In dezelfde Oneshot
blijkt Wiske zichzelf erg volwassen te vinden, maar desondank is haar slaapkamertje zo'n beetje beklééd met Suske & Wiske-albums en parafernalia! Ongetwijfeld staan álle Suske & Wiske-albums er, maar op de grond ligt in ieder geval De witte uil.
Valkema heeft goed opgelet (net als Balbo): De voorkant van De witte uil is voor de rode reeks opnieuw getekend en gespiegeld (zoals middenboven), maar op de grond ligt de 1e druk met Lambik rechts in plaats van links.
Sidonia's Lambiorix-album is trouwens ook een 1e druk: het rechterfiguurtje (Lambiorix) is blauw en niet het linker, zoals in de Rode reeks.
Valkema's Lambiorix stamt dus ook uit de tijd dat de Rode reeks nog niet bestond!


 


Naast de vóórkanten van diverse Suske & Wiske-albums heeft Valkema ook nog ergens de achterkant getekend!
Als Suske, Wiske, Lambik en Sidonia door Jerom opgetild worden om over een hoog hek te kunnen klimmen herkennen we in deze pose het plaatje dat menig achterkant sierde...

 

In Robbedoes Special 2 Het plan van Wiebeling passeren Robbedoes en Kwabbernoot een stripwinkel. Voor de winkel geeft de kerstman een stripalbum weg. Het is Jommeke-album 286 Missie Middelkerke.
Hoewel tekenaar Charel Cambre de voorplaat losjes nagetekend heeft en het album min of meer gespiegeld weergeeft zijn duidelijk Jommeke's 'strodekseltje' en de Straalvogel te herkennen... 

 


De chauffeur van Clifton's taxi vindt het maar raar dat zijn klantje in zijn krant de artíkelen leest, terwijl 'de beeldverhalen op de volgende bladzijde staan'. De flegmatieke Clifton leest geen strips. Of tóch?
Jawel, op elke laatste bladzijde van zijn albums leest Clifton in de Kuifje (linksonder), het blad waarin zijn avonturen worden afgedrukt. Op het eerste gezicht is dat geen bijzonderheid. Vrijwel elk Lombard-album uit die periode had op de laatste pagina een afbeelding van een stripheld die de Kuifje zat te lezen.
Wat Balbo opviel was dat Clifton een Kuifje leest met Robin Hoed op de voorpagina.
Robin Hoed was een ándere creatie van Clifton-makers Turk & De Groot...

 


...En ook in Robin Hoed kunnen Turk & De Groot het niet laten wat 'sluikreclame' te maken.
Als de sheriff in een boekwinkel staat zien oplettende lezertjes op de toonbank de striptijdschriften Dobbedoes (Robbedoes), Kluifje (Kuifje) en Paf (Wham!) staan.
In het rek (links op het tweede plaatje) zie je boven elkaar albums van Robin Hoed, Clifton & Leonardo.
Alle drie strips die gemaakt worden door Turk & De Groot.

 


 Dat was het voor deze keer, tot in een volgende Vlooien met Balbo,

 

 

Balbo de Strip-Aap