Spoon & White was een stripreeks van Jean & Simon Leturgie en Yann. Veel succes had de reeks niet in Nederland, vier van de acht delen verschenen in de collectie Vrolijke vlucht. De overige delen verschenen wel in het Frans en Duits, maar haalden de Nederlandse markt niet.
Toch was Spoon & White best een leuke strip. Of kwam dat vooral door de vele, vele gastoptredens?
Naast veel verwijzingen naar films en optredens van bekende acteurs (daar komt Balbo later op terug) heeft Balbo er ook veel stripfiguren van andere stripmakers in gevonden.
Voor we echt beginnen even wat informatie vooraf: Spoon is de kleinste van de twee en is gek op knuffels van stripfiguren. Je ziet dus door alle albums heen regelmatig strip- & tekenfilmfiguren voorbijkomen als onderdeel van zijn verzameling. Die gaan we niet allemaal benoemen, hieronder een inkijkje (1).
Met Goofy (2) is Spoon het gekst, die heeft hij vrijwel altijd bij zich.

 

 

In het eerste deel heeft Balbo geen stripfiguren gevonden die een cameo verzorgden, in het tweede deel Hoezee, heisa belandt Spoon in de gevangenis en ontmoet daar Charles Bronson (3). Is dat een stripfiguur? Nee, een acteur, maar hij stond model voor de stripheld Archie Cash (4). Spoon spreekt Bronson dan ook aan met die naam (4)...
Archie is door Spoon de bak in gedraaid en dat is hij niet vergeten!
Hetzelfde geldt voor stripheld Max Faccioni (5). En die is ook al zo blij Spoon terug te zien!


 

 

 

 In hetzelfde album komen ook Calvin & Hobbes (6) voor, zij het in een negroïde-versie (7)...
 

Even verderop in deel 2 komt Soda (9) voorbij. Men verdenkt Spoon ervan de seriemoordenaar te zijn en Soda (8) maakt deel uit van het politiecorps dat Spoon moet oppakken.
In werkelijkheid is Soda geen gewone straatcop, maar een rechercheur.

 

 

 

In het derde deel Pah ran ohja staat twee keer een verwijzing naar De Onnoembaren van Conrad & Yann (die laatste schreef ook Spoon & White). Eerst zien we Alix (10) in het restaurant zitten waar Spoon en White een hapje eten.
Verderop loopt Kolonel Lychee (11) langs...


 

 

 

In hetzelfde album dropt Léturgie de naam van striptekenaar Roba, van Bollie & Billie.
Vandalen taggen Spoons' caravan en ondertekenen met Roba (12). Ook beelden ze het hondje Billie af... met een dikke joint (13)!


 

 

 

Even later betreedt White een opiumkit die zó uit een album van Kuifje weggeplukt is (14).
Je herkent onder andere de lampion, de rode schotten en de afbeelding aan de muur uit het Kuifje-album De blauwe lotus (15).
Achter de deur staat zelfs de vaas (16) waar Kuifje in het album De blauwe lotus in wegkroop.
Wie goed kijkt ziet dat de voorkant van dat album (17) is afgebeeld op de vaas in Pah ran ohja...

 

 Opnieuw dropt Léturgie de naam van een stripmaker. De frietkraameigenaar is Van Hamme (18).
Jean van Hamme is de schrijver van o.a. Thorgal, XIII en Largo Winch. Zijn naam is hier gekozen omdat hij lijkt op die van de Vlaamse (frietkraam, snap je 'm?) filmacteur Jean Claude Van Damme die zijn uiterlijk leent aan de uitbater van de kraam (19).
Om de grap helemaal uit te melken geeft Léturgi Jean Claude van Hamme
drie tatoeages mee:
-Eén met het logo van de stripserie XIII (20)
-Eén hartje met de naam Aaricia, de vrouw van Thorgal (21)
-Eén met het 'W' logo van de groep Winch, waarvan Largo Winch de directeur is (22)...
(Het logo is op de albumcover afgebeeld op de grond, Largo staat er op).

 

 

 

De Chinese criminele organisatie in het derde album stuurt zijn pakketjes naar Dupuis, de uitgever van Spoon & White en de Vrolijke vlucht (23).
Het adres op de pakketjes is het oude adres van Ed(itions) Dupuis in Marcinelle (24) waar de uitgever begonnen is.

In het vierde album Spoonfinger staat Archibald Mac Dingeling van De Sliert (25) toe te kijken als Spoon uit het hotel gevallen is.
De Sliert was een strip van Roba die ook bij uitgeverij Dupuis verscheen.

 

 

 

Ook van Dupuis, en ook aanwezig in Spoonfinger: Guus Slim (26).
De detective wordt vertegenwoordigd door Vlinder (27), die zich met Spoon tussen de passagiers op het schip Queen Elizabeth II bevindt.
Als Spoon's bootreis ten einde is loopt hij op de kade Kuifje's Kapitein Haddock (28) voorbij...


 

 

 

Op dezelfde pagina wordt Spoon uitgehoord door een politieagent (29) die veel weg heeft van de Britse speurneus kolonel Clifton (30).
Raymond Macherot begon met de avonturen van Clifton, maar de strip werd bekend gemaakt door Turk & De Groot.

En nu we toch in Groot Brittanië zijn: Bij de bushalte staan de kleianimatie-figuren Wallace & Gromit (31) van de Engelse Aardman studio's te wachten...

 

 

 

 

Tot slot bewandelen we nog even een zijpad waarop we geen bekende stripfiguren tegenkomen maar beruchte seriemoordenaars!
Het tweede deel Hoezee, heisa gaat over dat soort misdadigers en Simon Léturgie strooit kwistig met verwijzingen naar échte griezels. Hannibal Lecter (32) speelt zelfs een flinke bijrol in het album
...


 

 

 

-Op de vrachtwagen: Ed Kemper Santa Cruz Butcher's trade (33). Ed Kemper - rechts getekend door Marcel Ruijters in het boekje Road kill over moordenaars en hun auto's (34) - sneed zijn slachtoffers aan stukken...
-Op de poster in de cafetaria: Eat Dahmer (35). Jeffrey Dahmer was een kannibaal. Derf Backderf publiceerde de strip Mijn vriend Dahmer over hem.
-Grafitti in het trapportaal: Kurten (36). Peter Kürten was een fan van Jack the Ripper. Hij had verschillende methodes om zijn slachtoffers om te brengen, waaronder zeer bruut geweld. Vandaar die hamer in de tag.
-Op het reclamebord: Albert Fish's restaurant kids menu (37). Albert Fish was een kinderverkrachter en kannibaal.
-Op het busje: DeSalvo's neck ties from Boston (38). Albert DeSalvo (de Boston strangler) wurgde zijn slachtoffers.
Toegegeven, zieke grappen van Yann & Léturgie, maar Balbo vond het wel leuk ze te vinden...

 

 

Dat was het voor deze keer, tot in een volgende Vlooien met Balbo,

 

 

Balbo de Strip-Aap