Recensie Het grondrecht HC Dagboek van een duizelingwekkende reis door Etienne Davodeau Uitgeverij Concerto Books

 

Recensie Het grondrecht HC
Dagboek van een duizelingwekkende reis
door Etienne Davodeau
Uitgeverij Concerto Books

 

Liefhebbers weten inmiddels dat als Étienne Davodeau een nieuw album doet verschijnen ze wat mogen verwachten. Zijn albums zijn nooit gemakzuchtig en hij hanteert een volstrekt unieke thematiek.
Zo is zijn De onwetenden eigenlijk een gesprek tussen een vinoloog en een stripmaker die elkaar enthousiast proberen te maken voor hun producten; gaat Luchtwegen over het leeghalen van je ouderlijk huis en het tweeluik Lulu over een midlifecrisis.
Volwassener thema’s dan bij Davodeau vind je niet snel in de stripwereld.

Ook zijn jongste boek kent weer een bijzondere opzet: Davodeau is een fanatiek wandelaar en besluit een lange tocht te maken over het Centraal Massier, van Pech Merle naar Bure.
Geen toevallige route over een mooi stuk van Frankrijk, maar doelbewust zo gekozen: Davodeau loopt van de plek waar onze verre voorouders hun rotstekeningen onder de grond achterlieten naar een plek waar de moderne mens van plan is iets veel minder fraais onder de grond te gaan achterlaten: Bure is de beoogde dumpplek voor nucleair afval!

Mooi gevonden, deze vergelijking en Davodeau gaat ook figuurlijk de diepte in door tijdens zijn wandeling een aantal gesprekken te voeren met deskundigen, waarvan hij enkelen al voor zijn wandeling sprak maar hen grafisch ingevoegd heeft in zijn wandeltocht.
Hij praat met historici en activisten en doet ondertussen verslag van zijn voetreis en de mensen die hij daarbij tegenkomt. Zijn route voert gedeeltelijk over de Pelgrimsroute naar Santiago de Compostella (maar in omgekeerde richting) waardoor hij meermalen de opmerking ‘U gaat de verkeerde kant op’ toegeroepen krijgt, wat een vrij absurde stelling is.
Davodeau is juist bijzonder omdat hij ándere paden bewandelt dan de meeste stripmakers.

Het album is in grijstinten uitgevoerd en Davodeaus tekeningen zijn losjes. Qua verhaal balanceert hij vakkundig tussen de kleine pijntjes van de wandelaar en het grote ecologische leed dat in Bure aanstaande is.
Activistisch boek?
Zeker!
Maar héél boeiend...

 

(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!