Recensie Een stil geloof in engelen HC door Richard Guerineau & Fabrice Colin naar R.J. Ellory Uitgeverij Silvester

Recensie Een stil geloof in engelen HC door Richard Guerineau & Fabrice Colin naar R.J. Ellory Uitgeverij Silvester

 

Recensie Een stil geloof in engelen HC
door Richard Guerineau & Fabrice Colin naar R.J. Ellory
Uitgeverij Silvester

 

Roger Jon Ellroy is een Britse thriller-schrijver wiens verhalen zich afspelen in Amerika.
Blijkbaar is dat iets waar men in de schrijverswereld de wenkbrauwen over fronst: Zoiets dóet men niet. Al zijn vroege pogingen werden geweigerd en het kostte hem zo’n vijfentwintig jaar om een boek gepubliceerd te krijgen, waarna hij meteen blijvend succes oogstte.
Afgaand op de stripbewerking van Een stil geloof in engelen is het geen enkel bezwaar dat een Brít dit verhaal over een Amerikaanse jongen schreef.
Ik had na het lezen – toen ik nog niets wist over Ellory – sterk de indruk dat het oorspronkelijke boek door een Amerikaan geschreven was.

Niet alleen weet Ellory de sfeer van het Amerikaanse platteland in de vroege jaren ‘40 goed te treffen, hij vertelt ook een zeer rijk verhaal over Joseph Vaughan die middenin een geweldsspiraal lijkt te staan. Overal om hem heen in August Falls worden jonge meisjes op gewelddadige wijze afgeslacht.
Joseph zelf is nooit echt een verdachte, maar de politie komt wel heel vaak bij hem om informatie in te winnen. Veel heeft Joseph ze niet te vertellen, maar het maakt wel dat hij meer dan gemiddeld bij de zaak betrokken raakt.
Als Joseph volwassen is geworden begint het geweld opnieuw, maar nu een eind verderop in Fleming waar de Duitse familie Kruger is neergestreken, de oude buren van Joseph die vluchtten voor de terreur van de August Falls-gemeenschap, die natuurlijk de buitenlanders de schuld gaf van de gepleegde misdaden.
Deze keer raakt Joseph pas écht op gevaarlijke wijze verstrikt in het bloedige geweld.

Een stil geloof in engelen is fraai en soepel getekend door Richard Guerineau (Na de nacht, XIII Mystery Steve Rowland, Zang van de vampiers) en de stripbewerking van Fabrice Colin (Tir nan og) brengt Ellory’s verhaal goed naar voren.
Ellory laat Joseph uitgroeien tot een schrijver die een roman schrijft over het geweld dat zich eerst rond hem concentreert en hem vervolgens hard treft: Een stil geloof in engelen.


(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!