Recensie De wereld van Sophie HC 1 De filosofie van Socrates tot Galilei door Nicoby & Vincent Zabus naar Jostein Gaarder Uitgeverij Scratch

 

Recensie De wereld van Sophie HC
1. De filosofie van Socrates tot Galilei
door Nicoby & Vincent Zabus naar Jostein Gaarder
Uitgeverij Scratch

 

De wereld van Sofie is een tweedelige stripreeks waarvan het eerste album alleen al 250 pagina’s telt!
Het heeft wat om het lijf – en niet alleen qua omvang.
Het verhaal gaat over een tienermeisje dat via anonieme brieven aangezet wordt zich te verdiepen in de geschiedenis van de filosofie.
Filo-Sophie, snappu?
Sophie heeft helemaal nérgens om gevraagd en de brieven die ze krijgt zijn eerlijk gezegd nogal raar: het lijkt wel of de geschreven teksten tot leven komen en Sophie letterlijk de filosofie-geschiedenis intrekken waardoor ze met eigen ogen grote filosofen als Plato, Aristoteles en hun navolgers aan het werk kan zien.
Er zit een scheutje Philemon (van Fred) door De wereld van Sofie, want Sophie reist via letters en verborgen doorgangen naar andere werelden en bovendien spelen de auteurs,
 net als Fred vaak deed, met de begrenzingen van het medium strip.


Dit eerste deel De filosofie van Socrates tot Galileï doet wel wat denken aan twee succesvolle verstripping van de afgelopen jaren: die van het boek Sapiens van Yuval Noah Harari en De eindeloze wereld.
Die laatste is geen bóekverstripping, maar een verstripping van de ideeën van energie- en klimaatexpert Jean-Marc Jancovici. In beide strips worden complexe geschiedenissen helder uit de doeken gedaan, waarbij de documentaire-achtige manier van stripmaken verfrissend nieuw is.
De wereld van Sofie is trouwens op ongeveer dezelfde manier getekend als de andere twee: niet al te uitgewerkte, meer schetsmatige tekeningen, want anders komt zo’n boek natuurlijk nooit af.
Het oorspronkelijke boek van de Noor Jostein Gaarder heb ik niet gelezen, maar Vincent Zabus maakt er een goed leesbare en boeiende strip van. Wel één die – meer nog dan Sapiens – gericht is op een wat jonger publiek, maar dankzij de rijke inhoud is het toch voor volwassen lezers ook een interessante strip: De geschiedenis van de filosofie wordt er vrij degelijk in behandeld.
Nicoby tekent – zoals gezegd – spaarzaam, maar adequaat.

Vroeger hoorde je nog wel eens zeggen dat strips lezen iets was voor leesluie mensen.
Als nu nog iemand dat durft te beweren sla ‘m dan maar ‘ns met
Sapiens, De eindeloze wereld of De wereld van Sofie om de oren!
...Figuurlijk, dan hè, want filosofie is een theoretische wetenschap.

 

(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!