Recensie De arabier van de toekomst Een jeugd in het Midden-Oosten deel 1 t/m 4 door Riad Sattouf

 

Recensie De arabier van de toekomst
Een jeugd in het Midden-Oosten deel 1 t/m 4 door Riad Sattouf

 

Riad Sattouf is in Frankrijk een gevierd striptekenaar. Hij tekende een tijd voor het satirische blad Charlie Hebdo dat enige jaren terug het doelwit werd van een terroristische aanslag die door Arabieren werd gepleegd.
Ironisch, want Riad is zèlf een Arabier. En niet zomaar één; hij is de Arabier van de toekomst. Althans, zo had zijn vader dat graag gezien...
Riad's vader Abdel Razak is een Syriër die studeerde in Frankrijk.
Hij promoveerde tot doctor in de moderne geschiedenis. Samen met zijn Franse vrouw en hun zoontje (Riad) vertrek hij naar Libië waar hij als docent aan de slag kan.
Aanvankelijk is Abdel Razak wat je noemt een pan-Arabist en hij gelooft in de ontwikkeling van de Arabieren die zich door middel van onderwijs moeten kunnen ontworstelen aan het religieus obscurantisme.
Ja ja, heb ik niet bedacht, hoor: Komt regelrecht uit het eerste deel van De Arabier van de toekomst.
Het is het leitmotief van deze nu vier delen tellende serie waarin we Abdul Razak steeds verder van zijn eigen doelstelling zien afdwalen.

De lezer is getuige van Riad's onschuldige jeugdbelevenissen, maar ook van de strubbelingen tussen Abdul Razak en zijn Westerse vrouw, die maar moeilijk kan aarden in de Arabische wereld. En van Abdul Razak's innerlijke strijd. Als ze in zijn geboortedorp komen te wonen blijkt zijn positie en zijn doctorstitel geen enkele indruk te maken op zijn dorpsgenoten. Dat lukt hem pas als hij zich overgeeft aan... religieus obscurantisme!

Riad Sattouf' weet zijn verslag 'Een jeugd in het Midden-Oosten' perfect in balans te houden door de drie bovengenoemde verhaalelementen af te wisseln. Bovendien verhuist het gezin vaak, binnen de Arabische landen, maar regelmatig zijn ze ook in Frankrijk te vinden. Dat geeft Riad de kans de Arabische cultuur en leefomstandigheden te vergelijken met de Westerse.
Het tekenwerk van Raid oogt simpel, maar is heel doeltreffend. Zijn saga zit nu al op zo'n 750 strippagina's, dus je snapt dat ál te bewerkelijk tekenwerk geen optie was. Hoeft ook niet, want Sattouf laat zijn poppetjes heel natuurlijk bewegen en kan met hen precies dát uitbeelden wat nodig is voor het verhaal.
'500.000 Verkocht in Frankrijk', pocht een sticker op het tweede deel.
Terecht, De Arabier van de toekomst is een hele goede strip, die de Arbieren misschien wel in het verkeerde keelgat schiet, maar niet de bedoeling heeft aan te zetten tot onbegrip of haat.
Eerder het tegenovergestelde: de strip toont aan hoe fundamenteel verschillend onze cultuur is van de Arabische.



(HH)

Interesse? Koop het album hier!