Recensie Onafscheidelijk HC door Benoit Springer & Zidrou

Recensie Onafscheidelijk HC door Benoit Springer & Zidrou

 

Recensie Onafscheidelijk HC
door Benoit Springer & Zidrou

 

Onafscheidelijk is het tweede album van het duo Springer & Zidrou, hun familiedrama Een mooie reis maakte eerder al grote indruk op mij. Sowieso is bijna alles wat Zidrou schrijft van grote klasse. Hij heeft een voorkeur voor moeilijke onderwerpen; handicaps, de dood, prostitutie, mismaaktheid en – in Onafscheidelijk – incest.
Martin en Virginie zijn broer en zus, nu hun vader overleden is worstelen ze met de vraag wat te doen met het ouderlijk huis. Virginie wil het verkopen, maar Martin is daar op tegen. Niet dat hij er wil gaan wonen; het heeft meer te maken met het feit dat Martin niet kan loslaten. En dan niet zozeer dat huis als wel zijn zus, waar hij al jaren hopeloos verliefd op is en met wie hij een fysieke relatie onderhoudt. Virginie beantwoordt zijn liefde, maar vindt dat ze een eind moeten maken aan de relatie.
Toch kan ze maar moeilijk weerstand bieden aan haar gevoelens voor Martin.


Hoewel Zidrou de vleselijke kant van hun liefde niet uit de weg gaat, is de strip nergens platvloers of ordinair. Het is ongelooflijk hoe Zidrou er in slaagt dit soort emotionele verhalen te vertellen zonder ook maar een moment zoetsappig of kazig over te komen.
Het tekenwerk van Benoit Springer is eigenwijs, maar sluit prima op het verhaal en de sfeer daarvan aan.
De lezer van deze recensie zou kunnen denken dat ik hierboven teveel over de aard van de relatie tussen Martin en Virginie heb verklapt, maar er was weinig meer te verklappen: de uitgever liet het op de omslag opnemen. Misschien omdat een boek over de liefde tussen broer en zus het publiek eerder zal prikkelen dan een boek over twee 'gewone' onafscheidelijke geliefden? Feit is wel dat er een extra spanningsboog in het verhaal had gezeten als de lezer aanvankelijk in het ongewisse was gelaten over de bloedband tussen de twee hoofdpersonen.
Onafscheidelijk is een album geworden dat meteen bij eerste belezing al indruk maakt, maar dat bij herlezing alleen maar zal groeien vanwege de manier waarop Zidrou – en de betrokkenen – met dit delicate onderwerp omspringen.

 

(HH)

Interesse? Koop het album hier!