Recensie Tyler Cross 2 HC Angola door Bruno & Fabien Nury

 

Recensie Tyler Cross 2 HC Angola door Bruno & Fabien Nury

 

Recensie Tyler Cross 2 HC Angola
door Bruno & Fabien Nury

 

Het eerste deel van Tyler Cross hebben wij gelezen als een onshot, zonder ooit op de gedachte te komen dat het album een vervolg zou kunnen krijgen. Nu er dan toch een tweede deel Angola in de stripwinkels ligt rijst de vraag of dit tweede album zich kan meten met dat eerste fantastische deel.
Ja hoor!
In dit deel belandt Tyler Cross – die beduveld werd door zijn opdrachtgever én door één van zijn partners-in-crime – in de Angola gevangenis. Overleven is op deze beruchte State Farm optioneel.
De autoriteiten kijken niet op een dode gevangene meer of minder, kandidaten genoeg. Om het nóg erger te maken hebben de Sicilianen een groot bedrag op Tyler's hoofd gezet en zullen Tylers' medegevangenen Carmine en Manny Dio er alles aan doen dat bedrag in de wacht te slepen. En inderdaad, reeds de volgende dag moet Cross op het werkterrein achterblijven met één van de bewakers om een klusje te klaren. Cross heeft het meteen door. De spaghettivreters hebben de bewaker omgekocht. Zijn uren zijn geteld. Hij weet de situatie echter dankzij enige overtuigende argumenten in zijn voordeel te beslechten en koopt zich voor 1000 dollar één week uitstel...
Tyler's handigheid is verbluffend, maar dit gaat hij zo niet volhouden. Hij zal moeten ontsnappen, iets dat in Angola vrijwel niemand ooit voor elkaar kreeg...

 

Schrijver Fabien Nury (Silas Cory, Er was eens, Zo maak je fortuin in juni 1940) maakt van Tyler een bijzonder inventieve misdadiger die zich uit elke situatie weet te redden, hoe netelig ook.
Hoewel hij de lezer daarmee verrast is dit tweede deel niet zo verrassend als het eerste, halverwege voel je wel zo'n beetje aan waar het op uit gaat draaien. Maar dat maakt van Angola geen minder album. Het sfeertje dat Nury neerzet is zó lekker en zijn timing is perfect.
Deel twee is beslist geen herhaling van zetten en voegt wel degelijk iets toe aan het eerste deel. De figuur van Tyler Cross – zowel letterlijk als figuurlijk een bijzonder sterk karakter – wordt er alleen maar krachtiger door.
Het wat vreemd aandoende en simpel ogende tekenwerk van Bruno (Atar Gull) en de aparte manier van inkleuren die Laurence Croix hanteert passen perfect bij het verhaal dat Nury vertelt.
Samen hebben ze gewoon opnieuw een 'boek van de maand' in elkaar gedraaid!

(HH)

Interesse? Koop het album hier!