Recensie Dutch 1 HC Een cowboy in de Peel door Anco Dijkman & Ger Apeldoorn Uitgeverij L

Recensie Dutch 1 HC Een cowboy in de Peel door Anco Dijkman & Ger Apeldoorn Uitgeverij L

 

Recensie Dutch 1 HC Een cowboy in de Peel
door Anco Dijkman & Ger Apeldoorn
Uitgeverij L

 

Anco Dijkman is een Nederlandse striptekenaar die eind jaren tachtig, begin jaren negentig een album tekende van Soames & Co.
Door perikelen bij Eppo/Sjosji – het tijdschrift waar het verhaal in gepubliceerd zou worden – werd publicatie járen vertraagd. In 1993 zette Dijkman een punt achter zijn stripcarrière nadat een nieuw Soames & Co.-verhaal waar hij aan werkte voortijdig werd stopgezet.
Maar... twee jaar geleden diepte uitgeverij Reboot Soames en Co. op uit de mottenballen, Anco kleurde het opnieuw in en het album De vlucht van de Condor verscheen dan tenslotte toch .
En zowaar… Dijkman kreeg weer zin aan striptekenen! Hetgeen resulteert in Scarlet edge voor Personalia en nu een nieuwe strip voor Eppo, die hij samen met tekstschrijver Ger Apeldoorn maakt: Dutch.

Dutch gaat uit van een origineel gegeven: Een cowboy met Nederlandse roots vocht in het leger van de Zuidelijken tijdens de Amerikaanse burgeroorlog. Er ontstaat binnen zijn eenheid discussie over Dutch’ methodes en eerlijk gezegd is hij het helemaal beu, dat gebeul met Afro-Amerikaanse slaven.
Hij besluit te deserteren, maar waar naartoe?
Het wordt Nederland, het land van zijn grootvader en zo belandt Dutch in De Peel…

Het tekenwerk van Anco is fraai en lekker los, zoals we al in Soames & Co. konden constateren.
Zijn tekenhand heeft niet geleden over zijn jarenlange afwezigheid van het stripfront, ziet er allemaal prima uit.
Het verhaal van Apeldoorn is ook prima. Ik vind zijn dialogen hier en daar nog wat achterblijven in kwaliteit maar dat soort het lezen niet.
Dutch gaat aan het werk in het bedrijf van zijn Nederlandse verwanten en wordt een soort van sheriff bij de turfstekerij.
Bij het lezen doet Dutch je af en toe denken aan Red Dust en Dijkmans tekenwerk heeft ook wel wat weg van de latere, door Rouge getekende, Comanche-verhalen.
Maar Dutch is zeker geen Comanche-kloon, de strip heeft een heel eigen smoel.
Helemaal leuk is het dat de auteurs door middel van deze ondernemende cowboy de Nederlandse lezer een blik gunnen op onze eigen (platte)landsgeschiedenis!

(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!