Recensie De weg van het zwaard 1 Fratres Furentes door Benoit Dellac, Vincent Brugeas & Emmanuel Herzet & Nefilim 1 In het spoor van onze voorouders door Stephane & Juliette Crety, David Dusa & Sylvain Runberg Uitgeverij Lombard

Recensie De weg van het zwaard 1 Fratres Furentes door Benoit Dellac, Vincent Brugeas & Emmanuel Herzet & Nefilim 1 In het spoor van onze voorouders door Stephane & Juliette Crety, David Dusa & Sylvain Runberg Uitgeverij Lombard

 

Recensie De weg van het zwaard 1 Fratres Furentes
door Benoit Dellac, Vincent Brugeas & Emmanuel Herzet &
Nefilim 1 In het spoor van onze voorouders
door Stephane & Juliette Crety, David Dusa & Sylvain Runberg
Uitgeverij Lombard

 

De weg van het zwaard is een nieuwe strip over gladiatoren in het oude Rome; Nefilim een nieuwe western met een naam die klínkt alsof het om een strip gaat die in het Oude Rome speelt.
Daar heeft de strip echter niets mee te maken. Nefilim is de naam waarmee in het Oude testament reuzen uit het begin der tijden worden aangeduid.
Wat dát met het Wilde westen te maken heeft vergt enige uitleg…

De strip begint goed en er worden geloofwaardige situaties neergezet: Al vechten de blauwjassen voor de afschaffing van de slavernij toch wordt een groep zwarte soldaten niet geaccepteerd door hun witte collega’s.
Beide partijen zijn gefrustreerd en de legerleiding weet niet goed wat ze aanmoeten met sergeant Jacksons groep. De oplossing dient zich aan als er – midden in een burgeroorlog! – een onwaarschijnlijk verzoek wordt ingediend. Een groep wetenschappers vraagt om bescherming als zij in het gebied van de heetgebakerde Choctaw-Indianen een archeologische expeditie willen ondernemen.
Gekkenwerk, maar de legerleiding ziet een kans om tijdelijk van die moeilijk groep soldaten af te komen. Die zijn alweer niet blij, maar hebben geen keus en trekken met de wetenschappers mee.
Tot dusver niets aan de hand, het verhaal wordt goed verteld, het tekenwerk is helemaal in orde.
Het gaat mis op de laatste pagina’s als de titel van de strip haar verklaring vindt en de wetenschappers bewijzen vinden van de Nefilim, de reuzen die in de tijd voor de zondvloed de aarde bewoonden.
Ineens nemen de auteurs een afslag van de western en bevinden we ons in het fantasy-universum.
Jammer, zonder die U-bocht had het een leuke strip kunnen worden...

De weg van het zwaard is veel simpeler van opzet dan Nefilim.
Historische strips willen nog wel eens taai uitvallen, Vincent Brugeas en Emmanuel Herzet vertellen hier echter een glashelder verhaal.
Het hoeft niet altijd ingewikkeld!
De Fratres Furentes – de furieuze broers – zijn twee gladiatoren. Om wat bij te verdienen laten ze zich in met illegale vechtwedstrijden. Via dit circuit komen ze in aanraking met meester Caecilius die hen inhuurt voor wat een eenvoudig klusje beloofd te worden: een bordeelhoudster een bezoekje brengen en haar dwingen te stoppen met haar fantasieverhalen rond ‘de Legionair’.
Je snapt het al het eenvoudige klusje wordt snel ingewikkeld…
Prima tekenwerk van Benoit Dellac (Frontlinies, Sonora, Slangengod).
De weg van het zwaard is gewoon een lekker duidelijk genre-strip, zonder topzware pretenties.(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!