Recensie Zij schreven geschiedenis Churchill deel 1 & 2 door Alessio Cammardella, Vincent Delmas & Francois Kersaudy Uitgeverij Daedalus

Recensie Zij schreven geschiedenis Churchill deel 1 & 2 door Alessio Cammardella, Vincent Delmas & Francois Kersaudy Uitgeverij Daedalus

 

Recensie Zij schreven geschiedenis Churchill deel 1 & 2
door Alessio Cammardella, Vincent Delmas & Francois Kersaudy
Uitgeverij Daedalus

 

Het leven van Churchill mag uitzonderlijk genoemd worden.
Wie hem alleen kent van zijn rol in de Tweede Wereldoorlog zal verbaasd zijn om te lezen dat hij in zijn jonge jaren een veel actiever leven leidde dan je zou kunnen afleiden uit zijn imago van sigaarrokende en bij voorkeur zíttende of líggende politicus.

In de reeks Zij schreven geschiedenis krijgt Winston Churchill twee albums toebedeeld en dat is niets teveel. Misschien hadden zijn doldrieste jonge jaren als oorlogscorrespondent nog iets meer aandacht verdiend, maar belangrijker is dat zijn leven hier heel helder naverteld wordt.
Wisten sommige andere scenaristen ons met hun verhaal over de grote namen uit de wereldgeschiedenis soms in slaap te sussen of ons in opperste verwarring achter te laten, Vincent Delmas doet heel helder uit de doeken wat voor een uitzonderlijk leven Winston Churchill geleid heeft.
Met name het tweede deel zit knap in elkaar, want de dagelijkse werkelijkheid van de politiek is nou niet het meest boeiende onderwerp voor een stripverhaal.
Delmas weet heel goed de essentie van Churchills rol in de Tweede wereldoorlog over te brengen op de lezer en daarbij iets toe te voegen aan het clichématige beeld dat de meesten hebben van Churchill.
Tekenaar Alessio Cammardella brengt het trouwens allemaal prima in beeld.
Als ‘ze’ geschiedenis gaan schrijven, dan het liefst zoals Delmas en Cammardella dat doen!

 

(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!