Recensie Herfst in de baai van de Somme HC door Alexis Chabert & Philippe Pelaez Uitgeverij Saga

Recensie Herfst in de baai van de Somme HC door Alexis Chabert & Philippe Pelaez Uitgeverij Saga 

 

Recensie Herfst in de baai van de Somme HC
door Alexis Chabert & Philippe Pelaez
Uitgeverij Saga

 

Herfst in de baai van de Somme is alleen al door het prachtige schilderwerk van Alexis Chabert (Dokter Monge, Bourbon Street, Rogon de witte wolf) zijn geld dubbel en dwars waard.
Chabert schildert met veel details maar niet minutieus of saai.
Chaberts pagina’s zijn heel levendig doordat hij veel gebruik maakt van complementair contrast. Daarbij zet je een primaire kleur tegenover een mengsel van de twee andere primaire kleuren. Met name blauw tegenover oranje (een mengsel van rood en geel) wordt in dit album veelvuldig en effectief gebruikt.
Het geeft Herst in de baai van de Somme een aparte sfeer, die nog versterkt wordt door de invloed van de Jugendstil op het tekenwerk. Jugendstil is een zelfs voor leken onmiddellijk herkenbare stijl die twee eeuwwisselingen geleden populair was. De cover met de ronde vorm met de versierde rand is daar een typisch voorbeeld van. Het verhaal speelt dan ook in de belle epoque, in 1896.

Inspecteur Amaury Broyan krijgt de zaak in handen van een rijke industrieel die voor de kust dood aangetroffen wordt op een schoener.
Aanvankelijk is iedereen verbaasd dat het slachtoffer – die bekend staat als weldoener – op zo’n gewelddadige manier aan zijn einde is gekomen, maar de inspecteur komt er langzamerhand achter dat het imago van het slachtoffer een beetje bijgesteld dient te worden.

Naast het prima tekenwerk draagt ook het verhaal van Philippe Pelaez (Six, Oorlogswijn, De bultenaar van Montfaucon) alle kenmerken van de belle epoque en de Jugendstil: Amaury’s onderzoek voert hem langs fabrieken, landhuizen, bordelen, ateliers en cabarets, eigenlijk alles wat je associeert met de periode tussen het eind van de negentiende eeuw en de Eerste Wereldoorlog.
Herfst in de baai van de Somme is een lekker eigenzinnig detective-album...

 

(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!