Recensie Pancratius Edelhart Ladislas Philippus, graaf van Rommelgem 3. Koolstofatomen en steroiden door Etien & Beka Uitgeverij Dupuis [Robbedoes]

Recensie Pancratius Edelhart Ladislas Philippus, graaf van Rommelgem 3. Koolstofatomen en steroiden door Etien & Beka Uitgeverij Dupuis [Robbedoes]

 

Recensie Pancratius Edelhart Ladislas Philippus, graaf van Rommelgem
3. Koolstofatomen en steroiden
door Etien & Beka
Uitgeverij Dupuis [Robbedoes]

 

Pancratius Edelhart Ladislas Philippus, graaf van Rommelgem is een spin-off van Robbedoes.
Daarvan zijn er de laatste jaren veel verschenen, zovéél dat het verzadigingspunt wel zo’n beetje bereikt is.
Wat kan een serie rond de eigenzinnige graaf – waarin Robbedoes en Kwabbernoot volledig ontbreken – nog toevoegen aan het oeuvre van de piccolo?
Nou… juist dat ontbreken van Robbedoes en Kwabbernoot – ook het stadje Rommelgem en zijn bewoners spelen nauwelijks een rol in deze reeks – maakt Rommelgem tot een interessante strip!
Met de bekendheid van de moederreeks haal je lezers over de streep die terughoudend zijn ten aanzien van nieuwe series en ondertussen vertel je een héél ander verhaal, met grotendeels heel andere figuren dan die in de oorspronkelijke reeks.
De auteurs richten zich met Rommelgem namelijk specifiek op het wetenschappelijke werk van de graaf.

OK, dat gedoe met die paddenstoelen werd in de oorspronkelijke reeks een beetje ver doorgevoerd en doet wat al te nadrukkelijk grappig aan, maar vergis je niet: in zijn jonge dagen was Pancratius een wetenschapper van formaat.
Het schrijversduo BeKa koppelt hem in deze reeks aan grote uitvindingen of wetenschappelijke doorbraken. Specifiek aan onderwerpen waar in stripverhalen vrijwel nooit aan gerefereerd word:
In deel 1 ging hij in Bletchley Park meewerken aan het ontrafelen van de Enigma-code; in deel twee komen het begin van het Manhattan- en Apolloproject aan bod en in dit derde deel komt de in stripland al helemáál buiten beeld gebleven uitvinding van de pil in beeld.

BeKa weet een logische en emotionele verbinding tot stand te brengen tussen de graaf en deze revolutionaire uitvinding, met een eigenlijk voor de hand liggende plotwending.
Maar… voor de hand liggende ideeën beginnen hun bestaan ook pas als je er aan denkt, je moet er maar opkomen! Het geeft Koolstofatomen en steroïden een ijzersterke interne logica.
Zolang ze dit soort dingen blijven doen met het Robbedoes-universum kunnen ze wat mij betreft niet genoeg spin-offs blijven maken.

 

(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!