Recensie Edelweiss HC door Lucy Mazel & Cedric Mayen Uitgeverij lauwert

Recensie Edelweiss HC door Lucy Mazel & Cedric Mayen Uitgeverij lauwert

 

Recensie Edelweiss HC
door Lucy Mazel & Cedric Mayen
Uitgeverij Lauwert

 

De jonge uitgeverij Lauwert heeft met haar eerste uitgaves bewezen een neusje te hebben voor kwaliteit: ze vissen – net als veel Nederlandse stripuitgevers – in de vijver van niet in het Nederlands vertaald Frans werk. Daar zitten soms verrassend goede dingen tussen... van tekenaars en schrijvers waar we in Nederland nog niet of nauwelijks van gehoord hadden!

Edelweiss is het verhaal van Olympe en Edmond.
Olympe is een feministische dame die zich probeert te ontworstelen aan het rijkeluiswereldje waarin zij opgroeide. Ze wil op eigen benen staan en zélf haar brood verdienen, als zelfstandig naaister.
Haar lief Edmond bewandelt een omgekeerde weg: hij werkt zich van eenvoudig arbeider in een autofabriek op tot ontwerper en stijgt een paar treden op de maatschappelijke ladder.
Scenarist Cedric Mazel vertelt een goed uitgebalanceerd verhaal over Olympe’s droom om ooit op een dag op de top van de Mont Blanc te staan.
Ze krijgt eerst een schok te verwerken die aantoont hoe gevaarlijk die droom is en vervolgens lijkt het lot haar de kans te ontnemen om haar droom ooit waar te gaan maken.
Maar dat is buiten de wilskracht van Edmond gerekend...

Edelweiss is opnieuw een prima album, al heeft het nèt niet de kwaliteit van Lauwerts toptitels De dooie en Sirocco. Het tekenwerk oogt wat braaf en het verhaal leunt naar mijn mening iets te zwaar op het sentiment. Dat laatste gold eigenlijk ook voor Sirocco, maar Giulio Macaione wist net iets geraffineerder zijn personages tot leven te wekken dan Cedric Mayen dat doet.
Maar wel met veel plezier gelezen!

(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!