Recensie Een leven met Alexandra David-Neel HC deel 1 t/m 4 door Mathieu Blanchot & Fred Campoy naar Marie-Madeleine Peyronnet Uitgeverij Daedalus

Recensie Een leven met Alexandra David-Neel HC deel 1 t/m 4 door Mathieu Blanchot & Fred Campoy naar Marie-Madeleine Peyronnet Uitgeverij Daedalus

 

Recensie Een leven met Alexandra David-Neel
HC deel 1 t/m 4
door Mathieu Blanchot & Fred Campoy naar Marie-Madeleine Peyronnet
Uitgeverij Daedalus

 

Alexandra David-Neel was een boeddhiste, schrijfster, filosofe en ontdekkingsreizigster. Haar indrukwekkendste wapenfeit is dat ze in 1924 als eerste Westerse vrouw tot in Lhasa doordrong; de hoofdstad van het geheimzinnige en jarenlang voor buitenstaanders ontoegankelijke Tibet.
Veel mensen denken tegenwoordig dat Brad Pitt (in zijn rol als Heinrich Harrer) de eerste was, maar Alexandra was hem ettelijke jaren voor.
Een leven met Alexandra David-Neel is geschreven vanuit het perspectief van degene die haar in haar laatste levensjaren terzijde stond en fungeerde als secretaresse, maar veel meer was dan alleen dat: Marie-Madeleine Peyronnet. Zij schreef na de dood van David-Neel een boek over haar belevenissen met de moeilijke dame, dat de basis vormt voor deze stripbewerking in vier delen.

Het avontuurlijke deel van Alexandra haar leven – weergegeven in kleur – vertegenwoordigt niet eens het grootste stuk van deze vertelling, vaker gaat het – in zwart-wit – over haar laatste jaren, waarin ze het haar assistente knap lastig maakte. Toch beklaagt Peyronnet zich niet echt, ze vertelt gewoon vrij neutraal wat er gebeurde en wat het met haar deed.
Eigenlijk is zíj en niet Alexandra de hoofdpersoon van deze stripreeks, zoals het ‘mijn’ in de titel eigenlijk al aangeeft, want na twee albums is Alexandra uitvertelt en blijft Marie-Madeleine alleen achter in het grote huis vol memorabilia van Alexandra’s leven en reizen.
Wie denkt dat daarna het verhaal aan kracht inboet heeft ongelijk.
Marie-Madeleine blijkt bijna net zo’n krachtige figuur die zich ook na de dood van haar werkgeefster in blijft zetten voor Alexandra’s leven en zich wegcijfert bij het nakomen van twee aan Alexandra gedane beloftes.
Bewonderenswaardig is daarbij dat ze voor al haar inzet nauwelijks iets betaald kreeg en het kleine beetje dat ze verdiende aanwendde om de reizen naar Tibet te maken die Alexandra haar gevraagd had te ondernemen. Pas als zij haar eigen boek doet verschijnen komt er wat verbetering in haar financiële toestand...

Mathie Blanchot en Fred Campoy hebben haar levensverhaal – en dat van Alexandra – prachtig verstript en in het vierde, afsluitende deel doen ze nog wat interessante details uit de doeken over de eigenzinnige Alexandra die, na het lezen van de eerste drie delen, nog wat vragen hadden kunnen oproepen bij de lezer.
Waar sterk beginnende reeksen nogal eens afglijden naarmate de afsluiting nadert blijft Een leven met Alexandra David-Neel tot het eind toe krachtig!

 

(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!