Recensie Hypericon HC door Manuele Fior Uitgeverij Standaard

Recensie Hypericon HC door Manuele Fior Uitgeverij Standaard

 

Recensie Hypericon HC
door Manuele Fior
Uitgeverij Standaard

 

Toen uitgeverij Blloan zich in 2011 op het pad van de grafische roman begaf deden ze dat met een album van Manuele Fior.
Niemand had in Nederland ooit van deze Italiaan gehoord en na zijn Nederlandstalige debuut 5000 Kilometer per seconde bleef het maar liefst twaalf jaar stil tot vorige week Hypericon van zijn hand verscheen.
...Blloan betaat ondertussen al niet eens meer, opgeslokt door de kwaadaardige reus Standaard…

Als ik het me goed herinner vond ik 5000 Kilometer per seconden geen slecht verhaal, maar ook geen topalbum. Hypericon is echter bijzonder goed uitgebalanceerd en zeker een forse stap voorwaarts te noemen.
Het verhaal gaat over Teresa, een jonge Italiaanse studente die een aanstelling in Berlijn krijgt bij de rondreizende tentoonstelling van Toetanchamons schatten.
Ze ontmoet op het station een andere jonge Italiaanse student Ruben, die haar met zijn impulsiviteit in weet te pakken. Als Teresa op zoek moet naar een andere woning (onmogelijk in Berlijn) trekt zij bij hem in en beginnen ze een relatie.
In feite is Hypericon een liefdesverhaal, zij het geen zoetsappige romance, maar het relaas van een fris en grappig koppel dat alles net even anders doen dan de meeste jonge koppels.
Het is vooral de tegenstelling tussen de karakters van de twee geliefden die het interessant maakt:
Teresa is een controlfreak die zó strak de teugels in handen wil houden dat ze zich zelfs aan de slaap niet over kan geven en Ruben is een warhoofd, een levensgenieter die gewoon doet waar-ie op dat moment zin in heeft…
Tja… en dat botst ook wel eens.

Zou Fior in deze strip alleen over de perikelen van dit koppel beschrijven, dan had ik het verhaal waarschijnlijk wat te licht gevonden, maar hij combineert het heel geraffineerd met het verhaal van Howard Carter die het enige vrijwel ongeschonden graf van een Egyptische farao in het Dal der koningen vond, nu 100 jaar geleden. Teresa leest in Carter’s boek en Fior gebruikt die bijzondere beelden die bijna iedereen wel kent om Hypericon verhaal meer gewicht te geven.
Fraai losjes geschilderd en met levendig weergegeven karakters die meer dan genoeg scherpe kantjes hebben om een interessant verhaal op te leveren doet deze Manuele Fior je uitkijken naar méér werk van zijn hand!

 

(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!