Recensie Blake & Mortimer HC De erfenis van Jacobs door Jean-Luc Cambier & Eric Verhoest Uitgeverij Standaard

Recensie Blake & Mortimer HC De erfenis van Jacobs door Jean-Luc Cambier & Eric Verhoest Uitgeverij Standaard

 

Recensie Blake & Mortimer HC De erfenis van Jacobs
door Jean-Luc Cambier & Eric Verhoest
Uitgeverij Standaard

 

Als ik M. zie duurt het geen tien minuten of de vraag komt: 'Nog strips getekend?' ...Meestal gevolgd door een teleurgesteld hoofdschudden.
'Jij?' Opnieuw hoofdschudden, nu van de ander.
De reden dat er geen stapels pagina's uit onze tekenpennen rollen?
Twijfel, angst, wanhoop: Over één ding zijn we het roerend eens: Striptekenen is een ontzettend moeilijk vak!
En zelfs als één van ons twee alle moed bij elkaar geraapt heeft en een stripje heeft weten te wrochten, dan nog leidt dat zelden tot euforische vreugde.
Strips maken: het is niet te doen!
Op een gegeven moment moesten we constateren dat zelfs broodtekenaars als die in de Willy Vandersteenstudio's diepe eerbied verdienen voor wat ze presteren (al zijn we over dat soort strips nul enthousiast).

Het is daarom wel eens verfrissend om te lezen hoe professionele stripmakers óók worstelen met hun werk. Dat geldt met name voor de ploeg tekenaars en schrijvers die de serie Blake & Mortimer voortgezet hebben de afgelopen vijfentwintig jaar.
In De erfenis van Jacobs komen ze allemaal uitgebreid aan het woord en al zijn onder hen ook een Jean van Hamme en een André Juillard die hun bijdragen zelfverzekerd en zonder buitengewone stress leveren; bijna alle andere stripmakers hebben het er maar moeilijk mee gehad!
Dit koffietafelboek biedt – in tegenstelling tot de meeste koffietafelboeken veel inhoud en diepgang.
Ik verwachtte min of meer een plaatjesboek om quasi geïnteresseerd wat in te kunnen bladeren, maar Jean-Luc Cambier en Éric Verhoest graven diep in de totstandkoming van Blake en Mortimer's herstart.

Allereerst wordt uit de doeken gedaan waarom het zo lang geduurd heeft voor de weg vrij was voor nieuwe albums en vervolgens worden alle tekenaars en scenaristen (en dat zijn er ondertussen een heel stel) geïnterviewd.
Daarnaast is er natuurlijk het nodige originele materiaal gescand en afgedrukt in de vorm van geïnkte pagina's, geschetste pagina's, voorbereidende schetsen, plattegronden die de tekenaars maakten van de ruimtes waarin ze hun figuren moesten laten acteren etc, etc.
Voor wie geïnteresseerd is in het creatieve proces áchter het stripverhaal is De erfenis van Jacobs een onmisbaar boek.
Zelfs stripliefhebbers onderschatten nog al eens wat er allemaal komt kijken bij het vervaardigen van een strip, misschien dat dit album wat meer respect kan genereren voor het sappelen van striptekenaars.
...En voor wie vastloopt in het zélf maken van strips is dit album natuurlijk een fijne, zachte pleister op de wonde.

 

(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!