Recensie Terug naar Liverpool HC The Beatles door Herve Bourhis & Julien Sole Uitgeverij Concerto Books

Recensie Terug naar Liverpool HC The Beatles door Herve Bourhis & Julien Sole Uitgeverij Concerto Books

 

Recensie Terug naar Liverpool HC The Beatles
door Herve Bourhis & Julien Sole
Uitgeverij Concerto Books

 

Astronomische bedragen zijn er geboden als ze maar voor één keertje weer bij elkaar wilden komen om muziek te maken, maar The Beatles zijn er nooit op ingegaan.
Dankzij het onvolprezen medium strip kunnen Beatles-liefhebbers nu tóch lezen hoe een eventuele hernieuwde samenwerking verlopen zou kunnen zijn...
Hervé Bourhis en Julien Solé beginnen aan een onderneming die niet zonder gevaar is, want als je historische gebeurtenissen koppelt aan verzonnen gebeurtenissen is het maar de vraag hoe dat uitvalt.
Welnu: positief en negatief.
Laat ik met het positieve beginnen...
Hervé Bourhis tekeningen zijn erg goed, hij weet de vier Beatles treffend en overtuigend op papier te krijgen. Dat is weer een nadeel van het medium strip: Eén keer een Beatle neerzetten lukt vaak wel, maar in een strip komen de Beatles plaatje ná plaatje voor en moet de tekenaar ze bovendien laten ácteren'. Een strip vol poserende figuren werkt niet.
Bourhis brengt het er goed vanaf, al heeft hij met McCartney de meeste moeite en liggen Lennon en Harrison hem het best.
Stijfheid kun je zijn tekenwerk ook niet verwijten; het ziet allemaal heel soepel uit, met de juiste mate van overdrijving: Lennon's haakneus, Ringo's soepogen en Yoko Ono lijkt wel een boosaardige bromvlieg met die enorme zonnebril van haar!

Ook schrijver Julie Solé weet de Fab Four op papier tot leven te wekken.
De dialogen die hij de Beatles laat uitspreken zijn zeer geloofwaardig.
Als McCartney Lennon toebijt: 'Je hebt me tien jaar lang beledigd in interviews en nu wil je dat ik me voor jouw liedjes ga uitsloven?' geloof je dat hij inderdaad zo'n zin uitgesproken zou kunnen hebben, had Lennon onverwachts bij hem op de stoep gestaan met de vraag of Paul zijn nieuwste album zou willen produceren.
Solé heeft de karakters van de vier Beatles goed in 't snotje.

Daar waar de scenarist noodgedwongen de werkelijkheid moet loslaten en zijn fantasie moet aanzwengelen wordt het lastiger.
Sommige scenes werken (zoals wanneer drie vermomde Beatles naar een Beatles coverband gaan kijken in Liverpool) andere minder, zoals die rond de fictieve Monty Python-film waar alle vier de Beatles aan meewerken.
De oplossing waarmee Solé de boel aan het eind weer naar de werkelijkheid trekt is tevens wat voorspelbaar, maar Terug naar Liverpool is toch grotendeels een geslaagde poging om The Beatles weer bij elkaar te brengen...



(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!