Recensie Lugosi (Bela) HC Opkomst en ondergang van Hollywood's Dracula door Koren Shadmi Uitgeverij Menlu

Recensie Lugosi (Bela) HC Opkomst en ondergang van Hollywood's Dracula door Koren Shadmi Uitgeverij Menlu

 

Recensie Lugosi (Bela) HC
Opkomst en ondergang van Hollywood's Dracula
door Koren Shadmi
Uitgeverij Menlu

 

Bela Lugosi was één van de eerste horror-iconen van het witte doek.
Hij brak in 1931 door met de Universal-film Dracula.
Het is de rol waar hij het meest mee geassocieerd wordt, en wie Lugosi kent denkt waarschijnlijk – net als ik aanvankelijk – dat hij de rol van de Transsylvaanse graaf keer op keer opnieuw gespeeld heeft.
Het bleef bij echter die ene keer!
Lugosi speelde de rol in 1948 nog wel een keer in een Abbott & Costello-horrorparodie en vertolkte meerdere vampierenrollen, maar de figuur waar hij tot in de eeuwigheid mee geassocieerd zal worden speelt hij als ik me goed herinner maar in één film.
Dracula heeft hem roem gebracht, maar ook ellende. De tol van de roem weegt zwaar bij Lugosi, zeker als zijn ster tanende is. Hij kan het geld voor zijn dure levensstijl niet meer opbrengen en zelfs zijn meest geduldige vrouw ziet geen andere uitweg dan hem te verlaten.

Koren Shadmi tekent in Lugosi Opkomst en ondergang van Hollywood’s Dracula Lugosi’s levensverhaal op van de wieg tot het graf, van zijn nederige beginjaren in Transsylvanië (!) via het hoogtepunt van zijn carrière bij Universal tot zijn diepe val aan het eind.
Shadmi hanteert een heldere en koele tekenstijl die goed past bij het wat kille dat Lugosi in zijn rollen legde. Lugosi’s verhaal wordt goed verteld en zelfs zijn onwaarschijnlijke associatie met cultfiguut Ed Wood komt op het eind aan het bod – hoewel uit die vreemde combinatie verhaaltechnisch mijns inziens nog wat meer te halen was geweest.
Shadmi is een onbekende in de Nederlandse stripwinkel maar levert een prima stripbiografie af.


Koren Shadmi legt de persoonlijkheidsstructuur van Lugosi genadeloos bloot.
…En dat levert geen onverdeeld positief beeld op.
Lugosi was veeleisend, waanzinnig ambitieus, egoïstisch, jaloers en afgunstig. Hij heeft het zijn grootste collega/concurrent Boris Karlof nooit vergeven dat die met de rol van het monster van Frankenstein ging lopen. Een rol waar Lugosi voor gecast was en die hij nota bene eigenlijk helemaal niet wou!
Hij zou tot zijn dood blijven beweren dat hij de rol geweigerd had en zélf Karlof naar voren had geschoven als vervanger.
Lugosi stierf eenzaam en alleen, verslaafd en totaal óp.

 

(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!