Recensie Kiss the sky Jimi Hendrix 1942-1970 HC 1 door Mezzo & Jean-Michel Dupont Uitgeverij Sherpa

Recensie Kiss the sky Jimi Hendrix 1942-1970 HC 1 door Mezzo & Jean-Michel Dupont Uitgeverij Sherpa

 

Recensie Kiss the sky Jimi Hendrix 1942-1970 HC 1
door Mezzo & Jean-Michel Dupont
Uitgeverij Sherpa

 

Striptekenaar Mezzo en stripschrijver Jean-Michel Dupont maakten eerder samen het fraaie Love in vain, een strip over het leven van Robert Johnson, de revolutionaire bluesgitarist.
Eigenlijk is hun verhaal over het leven van Jimi Hendrix daar een heel logisch vervolg op, want ook Hendrix bracht een revolutie in de muziekwereld teweeg, al had zijn carrière metéén impact op zijn leeftijdsgenoten, terwijl de invloed van Robert Johnson eigenlijk pas na zijn dood tot stand kwam.

In het eerste deel van deze tweedelige reeks is van de later zo flamboyante showman Hendrix nog weinig te bekennen. Hij groeit op als een wat verlegen en rustige jongen die van strips hield.
Als hij een Chess-single van Muddy Waters hoort ontwaakt zijn passie voor muziek en als hij een gitaar weet te bemachtigen laat hij het ding haast niet meer los.
Muziek helpt hem om de stormachtige relatie tussen zijn ouders emotioneel te overleven, Hendrix heeft wat dat betreft geen rustige jeugd gehad.
Dupont vertelt ook over Hendrix’ eerste schreden op de diverse podia. Hij speelt al vrij vroeg met zijn legermaatje en met drummer Buddy Miles, de latere band of Gypsys die hij vormde op het eind van zijn leven toen hij kapte met The Jimi Hendrix Experience.
Als je dit album leest besef je dat ‘t eigenlijk heel vreemd is dat de Amerikaan Hendrix gekoppeld werd aan twee Britse muzikanten en in Engeland zijn carrière begon.
Dat kwam voornamelijk omdat Hendrix in Amerika niet opviel, hoogstens in negatieve zin.
Zijn experimenteerdrang met de elektrische gitaar – en vooral met de verstérker – leverde hem het nodige commentaar op.
Van zijn broodheren en van zijn medemuzikanten.

Hendrix opereerde enige jaren in het Chitlin-circuit, waarin zwarte muzikanten sterren als Litte Richard, King Curtis en The Isley Brothers begeleidden. Grappig genoeg loopt Hendrix in dit vroege stadium al latere collega’s als The Animals en Keith Richards tegen het lijf – die laatste moet overigens niets van hem hebben – maar het zal nog even duren voor hij op gelijke voet met hen komt te staan.
Daarvoor moet Hendrix eerst onder de hoede van Chas Chandler 
 die het bassen bij The Animals wel gezien heeft – mee naar Engeland.
Het succesverhaal van The Jimi Hendrix Experience zal door de heren Mezzo en Dupont verteld worden in het nog te verschijnen deel 2…

 

(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!