Recensie USS Constitution deel 1 t/m 3 door Franck Bonnet Uitgeverij Glenat

Recensie USS Constitution deel 1 t/m 3 door Franck Bonnet Uitgeverij Glenat

 

Recensie USS Constitution deel 1 t/m 3
door Franck Bonnet
Uitgeverij Glenat

 

Onlangs las ik het boek Het monsterschip van Luc Panhuysen over Maarten Tromp en diens overwinning op de Spaanse Armada.
USS Constitution vertelt natuurlijk een heel ander verhaal, maar het deed me – qua aanpak – een beetje aan Het monsterschip denken.
Maar dan mét plaatjes!
Plaatjes van Franck Bonnet, wiens bekendste wapenfeit de serie De piraten van Barataria is.
Daarin bewees hij al erg goed schepen te kunnen tekenen.

Voor wie wel eens een tekeningetje gemaakt heeft: denk je eens in hoe moeilijk het is om een zeilschip goed op papier te krijgen! Het wemelt op zo’n ding van de pietepeuterige details.
Zelf heb ik voor een stripje ooit een blik op de boegspriet van een dergelijk schip getekend en daar kwam ik al bijna niet uit. Wat 'n werk! En dan moet je zo’n schip ook nog laten ‘acteren’, want je kunt natuurlijk niet 'n zijaanzicht in de haven gebruiken als zo’n schip in een storm terechtkomt.
Of wanneer – zoals in deel drie gebeurt – twee schepen met elkaar in botsing komen.
Extreem moeilijk, maar Franck Bonnet lijkt er zijn hand niet voor om te draaien.
Wat de strip voor liefhebbers van oude zeilschepen verder heel interessant maakt is dat de Amerikaanse oorlogsschepen die in deze strip de hoofdrol vervullen niet zomaar voor lief worden genomen door de auteur: Bonnet vertelt over de menselijke hoofdpersonen, maar minstens zoveel over hoe het aan boord van zo’n schip ging; wat er van de bemanning verwacht werd en wat voor onderhoud er vereist was.
Daardoor valt USS Constitution uiteen in twee delen die elkaar knap in evenwicht houden.
Want naast een verhaal over een schip is USS Constitution ook het verhaal van Aspirant Pierre-Mary Corbières. Die is verzot op de zee, maar heeft nog een andere reden om met de USS Constitution mee te willen varen naar de Middellandse zee: Zijn oom is daar consul en Pierre-Mary heeft nog een eitje met hem te pellen.

Franck Bonnet tekent én schrijft USS Constitution.
Het verhaal dat hij vertelt rond Pierre-Mary zou je een beetje clichématig kunnen noemen, maar alles wat met de schepen verband houdt beschrijft Bonnet bijzonder goed. Het persoonlijke verhaal van de Aspirant is echter wel nodig om de aandacht van de lezer vast te houden.
Het is een beetje balanceren, maar Bonnet komt er prima uit.
Met het derde deel Gerechtigheid zal geschieden op zee en aan land komt een eind aan de avonturen van Asprirant Corbìeres. De kwestie met zijn oom lijkt afgehandeld en de opdracht van de USS Constitution zit er op.
Bonnet houdt echter de deur op een kier en het zou zomaar kunnen dat hij de serie doorzet.
...Maar dan met Luitenant-ter-zee Corbières...

 

(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!