Recensie Getekend HC De slang en de coyote door Philippe Xavier & Matz Uitgeverij Lombard

Recensie Getekend HC De slang en de coyote door Philippe Xavier & Matz Uitgeverij Lombard

 

Recensie Getekend HC
De slang en de coyote
door Philippe Xavier & Matz
Uitgeverij Lombard

 

Je hebt het niet meteen in de gaten als je De slang en de coyote begint te lezen, maar feitelijk is dit een historische strip…
Het duo Philippe Xavier en Matz maakt tegenwoordig de populaire stripreeks Tango – één album per jaar – maar ze hebben daarnaast tijd gevonden voor deze dikke oneshot.
Daarin nemen de heren flink de tijd.
De eerste pagina’s is er weinig meer te zien dan Joe’s camper die door de uitgestrekte natuur van Amerika trekt. Het duurt wel even voor je per auto van Arizona naar Utah gekacheld bent; daar mag je best wat tekeningen aan wijden. Zeker als je het ruige Amerikaanse landschap zo fraai en sfeervol weet te treffen als Xavier dat hier doet.
Joe is alleen, maar hij heeft toch wat behoefte aan praten en dus komt het goed uit dat hij een gekwetste jonge hond tegenkomt waar hij lekker tegenaan kan kletsen.
Zo leert de lezer langzamerhand de achtergrond van Joe’s trektocht kennen...
Dat de hond een coyote blijkt te zijn werkt alleen maar sfeerverhogend.

Eigenlijk is De slang en de coyote een strip over WITSEC: Het witness security Program, dat in de late jaren zestig bedacht werd om de maffia te bestrijden: criminelen konden in ruil voor informatie en getuigenissen in de rechtbank strafvermindering, getuigenbescherming en desnoods een nieuwe identiteit krijgen. Wat Matz hier in feite beschrijft is een eerste – fictieve – proef om dit omstreden idee ten uitvoer te brengen. Omstreden, want niet iedereen zag het zitten om criminelen te gaan belónen!

Xavier’s tekenwerk is strak en gaat steeds meer lijken op dat van William Vance, zonder daar overigens een bloedeloze kloon van te worden. Je hoort ons daar niet over klagen en gezien de nog steeds voortdurende populariteit van Vance’s tekenwerk is het commercieel ook geen slechte zaak.
Dit album is een aanrader voor iedereen die van XIII en van goed doortimmerde actiestrips houdt.
Liefhebbers van Tango kunnen er natuurlijk helemáál niet omheen!

 

(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!