Recensie Irena 1 Het getto door David Evrard, Jean-David Morvan & Severine Trefouel

Recensie Irena 1 Het getto door David Evrard, Jean-David Morvan & Severine Trefouel

 

Recensie Irena 1 Het getto
door David Evrard, Jean-David Morvan & Severine Trefouel

 

Een jeugdstrip over de Tweede wereldoorlog, we weten sinds Kinderen in het verzet en De oorlog van de Lulu's dat zoiets prima kan en niet persé slap of voorzichtig hoeft.
Toch is bovenstaande sleutelscène uit Irena waarin een kampcommandant een klein jongetje uitdaagt om de grenzen van het kamp te schenden – zelfs voor een volwassen lezer – even schrikken!

Irena is een vijfdelige stripreeks over Irena Sendlerowa.
Deze historische figuur was werkzaam bij het bureau Welzijnswerk in Warschau en zette zich bovengemiddeld en met gevaar voor eigen leven in om 2500 kinderen uit het getto te redden.
In dit eerste deel maak je kennis met Irena, haar chauffeur en een sadistische kampbewaarder die zó ver gaat dat zelfs zijn eigen soldaten er moeite mee hebben...
Jean-David Morvan (Konvooi, Tschai, Robbedoes) & Séverine Tréfouël (De fotograaf, Luuna) schrijven het scenario en weten het zowel aangrijpend als invoelbaar te houden.

Het tekenwerk van David Evrard is karikaturaal en dat helpt om de gruwelijke toestanden in het kamp wat te verzachten voor de lezer.
Je zou denken dat een grappig getekende strip over uitermate ongrappige toestanden niet werkt, maar dat doet het juist wél.
Indrukwekkend!(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!