Recensie War machines 1 HC Deze machine doodt fascisten door Mavric-Damien & Pecau

Recensie War machines 1 HC Deze machine doodt fascisten door Mavric-Damien & Pecau

 

Recensie War machines 1 HC Deze machine doodt fascisten
door Mavric-Damien & Pecau

 

Met een oorlogsstrip kun je alle kanten uit. Je kunt het hebben over de oorzaken van de oorlog; over de gevolgen; over wat het met de soldaten en de burgers doet of je kunt de militaire operaties beschrijven.
Jean-Pierre Pécau (Verborgen geschiedenis, Frontlinies, Uur U) pakt het anders aan... hij schrijft een strip over het materiáál.
Tanks in dit geval, want zijn nieuwe serie War machines behandelt per deel een specifiek model tank,
Je moet er maar opkomen!

Het eerste deel Deze machine doodt fascisten vertelt het 'verhaal' van de Iosef Stalin 2, kortweg IS-2.
Een tank van Russische makelij die bij ons JS-2 heet. Ontworpen in 1942 werd hij ingezet tot in de jaren negentig en Pécau weet het ding zelfs in 2001 nog min of meer een plaatsje te geven in gevechtshandelingen.
War machines is geen technische verhandeling over wat de tank allemaal kan, maar een fictief verhaal dat zich afspeelt in de Tweede Wereldoorlog en tijdens andere conflicten daarna. Naast de tank fungeert de tankingenieur Sergej als hoofdpersoon. Hij was het die de van folkzanger Woody Guthrie geleende leus 'deze machine doodt fascisten' op 'zijn' tank liet aanbrengen.

 

Het klinkt als een onmogelijke opgave; het levensverhaal van een tank, maar Pécau komt er goed mee weg. De Bosnische tekenaar Senat Mavric (Man van het jaar 11) maakt er heldere tekeningen bij.
Uitgeverij Silvester werkt tegenwoordig haast altijd met zo'n gedeeltelijke glimlaag op de cover om de ekster in de stripliefhebber wakker te maken. Met War machines gaan ze nog een stapje verder en gooien ze er ook nog een hoogglans stofomslag omheen. Kortom, de uitvoering is fraai en het ziet er allemaal weer zeer gelikt uit.
Voor liefhebbers van oorlogstuig is deze wat vreemde oorlogsstrip zeker een aanwinst.

 

(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!