Recensie De laatste zomerroos HC door Lucas Harari

Recensie De laatste zomerroos HC door Lucas Harari

 

Recensie De laatste zomerroos HC
door Lucas Harari

 

De atoomstijl. Geïnspireerd op het werk van de grondleggers van de Europese strip (Jijé, Franquin, Will en Sirius) ontwikkelden begin jaren tachtig een stel Franse striptekenaars een soepele tekenstijl die alle elementen uit hun oude Robbedoezen vertaalde naar de 'moderne' tijd.
Strakke tekeningen, vaak minder details dan hun voorbeelden gebruikten maar vooral veel váárt in het tekenwerk en sterk gestileerd.
Chaland, Serge Clerc en Daniël Torres waren de bekendste exponenten van de atoomstijl.

Er worden tegenwoordig veel strips uitgebracht in de klare lijn-stijl (of in ieder geval pogingen daartoe), maar de atoomstijl is een beetje uit de stripwereld verdwenen. De Amerikaan Charles Burns hanteert haar nog en met name Olivier Schwartz (Atom Agency, Inspecteur Bayard, Robbedoes) houdt de fakkel brandende.
En dan heb ik het nog niet gehad over degene waar ik eigenlijk naartoe wil: Lucas Harahi!
Zijn nieuwste album De laatste zomerroos ademt helemaal de sfeer van Chaland's en Torres' werk.
Met name inspecteur Beloeil lijkt zó uit één van Chaland's albums overgesprongen te zijn.
Verder heeft de held – zoals het in de atoomstijl hoort – een flinke kuif, gaat hij 'op onderzoek uit' en speelt het verhaal zich af in een futuristisch vormgegeven villa zoals we die kennen uit de Baard & Kale-verhalen van Will. Om het nóg fijner retro te maken heeft Hariri het geheel ingekleurd met een nostalgisch doch hip aandoend korreltje in de kleuren. Perfect!

Hariri's tekeningen zijn niet zo swingend en geniaal als bijvoorbeeld die van Chaland, maar hij weet er een fijn sfeertje mee neer te zetten.
Het verhaal – over een jongen die op verzoek van zijn neef een paar dagen op een villa past en in de villa naast hem geheimzinnige toestanden observeert – heeft eerlijk gezegd weinig om 't lijf, maar het lezen van deze strip laat je achter met een fijn gevoel.
Ach... wat is stripjes lezen toch leuk!

 

(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!