Recensie De gebroeders Rubinstein HC deel 1. Shabbat shalom & 2. De kapper van Sobibor door Etienne Le Roux, Loic Chevallier & Luc Brunschwig

Recensie De gebroeders Rubinstein HC deel 1. Shabbat shalom & 2. De kapper van Sobibor door Etienne Le Roux, Loic Chevallier & Luc Brunschwig

 

Recensie De gebroeders Rubinstein HC
deel 1. Shabbat shalom &
2. De kapper van Sobibor
door Etienne Le Roux, Loic Chevallier & Luc Brunschwig

 

De gebroeders Rubinstein is een stripreeks over de oorlog, maar ook over ambitie.
De Joodse jongens Moshele en Salomon Rubinstein zijn broertjes, vader is kleermaker en de liefste wens van hem en z'n vrouw is dat hun kinderen het beter zullen hebben dan zij. De hoop is gevestigd op Moshele, de slimste van de klas. Vandaag is de dag dat de primus van promotie 1927 van het zesde jaar van Académie Anatole Lambertin bekend gemaakt wordt en het hele gezin gaat ervan uit dat Moshele de prijs voor beste leerling zal winnen. Vader maakt speciaal voor hem een mooi kostuum en broer Salomon regelt een fiets voor 'Choshever Mentsh', de waardevolle mens.
Helaas komt die waardevolle mens wat verfomfaaid op school aan, want hij wordt onderweg van z'n nieuwe karretje gereden door schooldirecteur Lambertin.
Ook de prijs gaat aan z'n neus voorbij, die gaat naar... de zóon van de directeur!
Tuurlijk! Wie voor een dubbeltje geboren is...

De broertjes zijn zeer verschillend. Salomon heeft zo z'n eigen talenten en die wortelen niet in de schoolbanken. Hij is – naar eigen zeggen – de man die voor elk probleem een oplossing vindt.
Ook voor het feit dat Moschele ten onrechte naast de prijs grijpt. Hij spreekt de jonge Lambertin er discreet doch dringend op aan en maant hem dat even recht te zetten.
Maar het noodlot heeft anders in petto: Salomon wordt beschuldigd van een misdaad; het huis van zijn ouders gaat in vlammen op en de beide jongens moeten vluchten.
Hoewel hij misschien niet voor élk probleem een oplossing kan vinden is Salomon's vindingrijkheid toch groot en scenarist Luc Brunschwig (Holmes 1854/1981?, De geest van Warren, Macht der onschuldigen) vertelt boeiend over de lotgevallen van de beide broertjes, die fraai in beeld worden gebracht door en Loïc Chevallier en Étienne le Roux. Qua verteltrant en tekenwerk doet De gebroeders Rubinstein me denken aan de reeks 14-18, waarvoor Le Roux ook het tekenwerk verzorgde.


In de eerste twee delen wordt al heel wat verhaald (hoe Moshele in de oorlogsjaren de kapper van Sobibor wordt bijvoorbeeld), maar nog lang niet alles. Zo is er een voorproefje van het Amerikaanse avontuur van de beide broers dat hier nog maar heel voorzichtig aangestipt wordt.
We hebben dus nog heel wat te verwachten van dit sympathieke duo...

 

(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!