Recensie De papierfabriek door Guy Delisle

 

Recensie De papierfabriek door Guy Delisle

 

Guy Delisle maakte strips over zijn verblijf in Pyongyang, Jeruzalem en Birma. Geen grote en spannende reisavonturen, maar een neerslag van zijn verblijf in die landen, waar hij werkte als tekenfilmcoördinator of waar hij de huisman uithing terwijl zijn vrouw er voor een internationale hulporganisatie werkte.
Prachtige boeken, maar wat als je al je buitenlandse campagnes behandeld hebt en dus uitverteld bent over het dagelijkse leven in vreemde culturen?
Dan vertel je over je eerste baantje in De papierfabriek!

Op papier lijkt zo'n idee af te koersen op een grote teleurstelling: Hoe kan een papierfabriek in Canada ooit op tegen de gespannen politiek van Noord-Korea of de Gaza-strook?
Natuurlijk is De papierfabriek een heel ander boek geworden dan Delisle's bestsellers, maar hij is inmiddels wel zo goed in zijn vak dat hij er een erg goed stripalbum uit weet te peuren.
Er is – meer dan in zijn voorgaande albums – ruimte voor humor. De grote papierrollen waar de jonge Guy tussen werkt zijn kwetsbaar: bij het minste of geringste scheurt het papier en wordt Guy bedolven onder een enorme berg vastgelopen papier!
Delisle is een meester in het weergeven van dit soort situaties, zoals hij ook bewijst met een scène waarin hij de fabrieksvloer moet reinigen en balorig een langswapperend papiertje wegblaast dat vervolgens ín een machine gezogen wordt. Een droog 'PAF' en het verschrikte gezicht van Guy en je weet als lezer wel hoe laat het is. Knap trouwens hoe Delisle zoveel expressie kan leggen in gezichten die uit niet meer bestaan dan twee streepjes (ogen) en de contour van de neus (het rondje – de mond – heeft hij de helft van de tijd niet eens nodig).
Veel van de expressie zit 'm in de houdingen van zijn figuren en hoewel Delisle's tekenstijl simpel oogt is hij een knap tekenaar.

Veel ruimte in het boek ook voor de vreemde figuren die – tijdelijk of hun hele leven – werkzaam zijn in De papierfabriek; voor Delisle's ontluikende liefde voor het stripverhaal en voor muziek: het vaste ingrediënt van elk verhaal over een creatieve jongeling.
Dik in orde, Delisle heeft niet eens verre reizen of angstaanjagende regimes nodig om een goed verhaal te vertellen!



(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!