Recensie Delgadito 1. De keuze van de adelaar 2. Herinnering aan een rebel 3. Bosque Redondo 4. De cirkel geschonden HC door Paul Teng

 

Recensie Delgadito 1. De keuze van de adelaar 2. Herinnering aan een rebel 3. Bosque Redondo 4. De cirkel geschonden HC door Paul Teng

 

Recensie Delgadito
1. De keuze van de adelaar
2. Herinnering aan een rebel
3. Bosque Redondo
4. De cirkel geschonden HC
door Paul Teng

 

Paul Teng tekent tegenwoordig aan de grote reeksen Tristan (van Jacques Martin) en De klaagzang van de verloren gewesten (in navolging van Rosinski), maar begon zijn carrière als striptekenaar bescheidener bij uitgeverij Panda. Met het in zwart-wit uitgevoerde Delgadito.
De reeks besloeg vier delen en ging over een indiaan die opgevoed was door blanken. Vandaar dat hij z'n revolver laag op de heup draagt, iets wat geen indiaan voor hem gedaan had!
Als hij terugkeert naar zijn volk
de Apachen vertrouwen die de boel niet helemaal.
De proef met de arend wijst echter uit dat het voor de Apachen een goed idee is om met Delgadito in zee te gaan. Toch slaagt Delgadito er nooit helemaal in het vertrouwen van zij broeders te winnen.
Enigzins terecht is dat wel, want hij heeft meer op de agenda staan dan alléén het belang van zijn stamgenoten...

Teng schreef de strip zelf en dat deed hij verrassend goed. Het is een mengeling van feit en fictie.
Hij maakt gebruik van werkelijk gebeurde feiten en weeft daar zijn verhaal doorheen.
De periode waarin hij Delgadito situeert is een interessante, want er staat voor de Indianen veel op het spel nu de blanke steeds verder oprukt in hun gebied. Wie iets van Indianen weet of er geinteresseerd is in hun lot kan veel plezier aan de strip beleven. Zeker nu uitgeverij BD Must de reeks heruitgegeven heeft in harde kaft en in kleur!
De inkleuring, gemaakt door Odysseas Christidis en Benoit Fauviaux, is heel fraai en geeft Teng's eersteling een nog professionelere aanblik.
Qua tekenwerk valt er op Teng's debuut trouwens ook weinig aan te merken. Natuurlijk is hij als tekenaar gegroeid sind begin jaren tachtig (en hoe), maar met Delgadito wist hij meteen al een opmerkelijk niveau te bereiken. Hij kan zowel lange afstandshots als close-ups zeer goed aan en zijn pentekeningen zijn zowel helder als fijn uitgewerkt.
Nu de western zich in stripland in een grote populariteit mag verheugen lijken alle seinen op groen te staan voor een herwaardering van Teng's eersteling!(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!