Recensie Onklopbaar 1 Gerechtigheid en verse groente HC door Pascal Jousselin

 Recensie Onklopbaar 1 Gerechtigheid en verse groente HC door Pascal Jousselin

 

Recensie Onklopbaar 1 Gerechtigheid en verse groente HC
door Pascal Jousselin

 

'Normale' stripfiguren hoeven zich van de natuurwetten al niet zo heel veel aan te trekken. Maar Onklopbaar maakt het op dit vlak helemaal bont! Deze wat sullig ogende superheld moet het dan ook niet hebben van uitpuilende spierbundels of imponerend uiterlijk.
Zijn superkracht bestaat eruit dat hij kan knoeien met het tijdsverloop binnen de strippagina. Zo kan hij van het ene hokje naar het andere hoppen en weer terug. Normale stripfiguren bewegen zich van links naar rechts en van boven naar beneden, waardoor hun handelingen zich lineair ontwikkelen in de tijd. Onklopbaar kan naar beneden en ook weer naar boven. Zo kan hij bijvoorbeeld een gestolen doek in vakje drie van de bovenste strook al weer terug ontvangen omdat hij het in het eerste vakje van de onderste strook vond en via het tweede vakje van de derde strook en het derde van de tweede strook naar boven doorgaf.

Het is niet de eerste keer dat dit soort geintjes op strippagina's te bewonderen zijn.
Robert van der Kroft (Sjors & Sjimmie, Claire) deed in de jaren zeventig zo'n beetje hetzelfde met zijn Pep-strip Pepijn en ik heb meerdere stripauteurs zien spelen met dit gegeven.
Het is een leuke truuk, maar beperkt en je houdt het geen heel album lang boeiend.
Gelukkig heeft Onklopbaar-maker Pascal Jousselin meer troeven achter de hand.
Zo is er de slechterik De grappenmaker, die dóór een pagina heen vanaf de áchterkant toegang heeft tot de actie en leerling-superheld Jan-Peter die de drie dimensies bespeelt en gebruik maakt van het feit dat objecten die zich op afstand bevinden kleiner afgebeeld worden op een strippagina.
Inventief en grappig.
Wat mij een beetje stoort is dat Jousselin van zijn hoofdrolspelers superhelden maakt.
Dat is niet eens nodig voor dit grafisch experimenteerwerk – de strip wordt er eerder dommer door dan interessanter – maar al met al houdt Jousselin het een album lang geinig en verrassend.
Het zijn niet zozeer z'n verhaaltjes of z'n tekeningen die ik boeiend vind, maar de plánning die er aan het maken van een dergelijke strip vooraf gegaan moet zijn.


Onklopbaar is geen serie waarvan je twintig delen in je kast wilt hebben staan, maar als tussendoortje, als gekkigheidje heel aardig.

 

(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!