Recensie Baard en Kale HC Waar is Kiki gebleven? door Blutch & Robber

Recensie Baard en Kale HC Waar is Kiki gebleven? door Blutch & Robber

 

Recensie Baard en Kale HC Waar is Kiki gebleven?
door Blutch & Robber

 

Een nieuw album met oude helden; je kunt het op twéé manieren doen.
Óf je zoekt een tekenaar wiens stijl perfect aansluit bij de reeks en je gaat op de meer-van-hetzelfde-toer. Óf je vraagt een eigenzinnige stripmaker er zijn eigen draai aan te geven. Uitgeverij Dupuis koos voor het avontuur; het laatste. En dan wéét je wat voor commentaar er volgt: 'Die man die kan niet tekenen'.
Nou, dat kan die man dus wél, alleen ziet het er ietsje anders uit dan we gewend zijn.

Waar is Kiki gebleven? slaagt er wonderwel in een tussenweg te bewandelen tussen beiden hierboven beschreven aanpakken. Enerzijds oogt het tekenwerk alternatief, anderzijds is het verhaal dat hier verteld wordt klassiek Baard en Kale. Er zit een detective-element in (zoals in Tillieux' Baard & Kale-verhalen) en er zit een bovennatuurlijk tintje aan (zoals in Rosy's verhalen). Baard is nog steeds even kalm en licht chagrijning, Kale blijft de onverbeterlijke grappenmaker en hoewel er een verse inspecteur op komt draven is ook oudgediende gravin Kiki van der Zon van de partij.
Nog beter nieuws is dat Waar is Kiki gebleven? een beter Baard & Kale-verhaal is dan veel Baard & Kale-verhalen dat waren...
Stripmaker Blutch en zijn broer Robber hebben dan ook bijna twee keer zoveel pagina's tot hun beschikking en maken daar optimaal gebruik van. Ze leveren vakwerk af, en trekken de strip naar de 21e eeuw door er wat meer emotie, beweging en vaart in te brengen. Het is duidelijk dat ze met veel liefde aan dit project gewerkt hebben.
Ik denk dat ook meer tradioneel ingestelde Baard & Kale-lezers veel plezier zouden kunnen beleven aan Blutch' Baard & Kale... mits ze zich over dat 'lelijke' tekenwerk heen kunnen zetten...(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!