Recensie Blake & Mortimer 26 De vallei der onsterfelijken 2 De duizendste arm van de Mekong door Teun Berserik, Peter van Dongen & Yves Sente

Recensie Blake & Mortimer 26 De vallei der onsterfelijken 2 De duizendste arm van de Mekong door Teun Berserik, Peter van Dongen & Yves Sente

 

Recensie Blake & Mortimer 26 De vallei der onsterfelijken 2
De duizendste arm van de Mekong
door Teun Berserik, Peter van Dongen & Yves Sente

 

Teun Berserik en Peter van Dongen hebben ook voor dit tweede deel van De vallei der onsterfelijken weer prima werk afgeleverd. Het blijft verbazing wekken dat beide heren de helft van het album voor hun rekening hebben genomen en er nauwelijks zichtbaar is wie nou wát getekend heeft. Hun stijlen sluiten naadloos op elkaar aan... en op de canon van Blake & Mortimer. Qua tekenwerk valt er niets af te dingen op de eerste 'Nederlandse' Blake.


Qua verhaal zakt het na het enthousiast ontvangen eerste deel toch wel behoorlijk in elkaar.
Er gebeurt veel, maar waar drááit het nou eigenlijk om? Om de archeologische vondst rond de Chinese generaal Gong Shou? Om een nieuw supersonisch vliegapparaat van Mortimer, De skylantern? Om de nasleep van Het geheim van de Zwaardvis en de door Olrik ontvreemde Rode vleugel? Of om het eeuwige leven?
Sente sleept er van alles bij en vliegt behoorlijk uit de bocht als hij Mortimer de duizendste arm van de Mekong laat volgen (hij heeft ze vast niet écht geteld) om het mythische rijk van de vallei der onsterfelijken te vinden.
Dat is niet zo onvindbaar als je zou denken, Mortimer wandelt het pad af en betreedt zonder verdere problemen – op een paar kwade panda's na – de vallei, alwaar inderdaad onsterfelijkheid heerst. Tenminste: de eerste keizer van China zit er, eeuwen na aanvang van zijn ambstermijn, nog vrolijk op de troon en ook draken zijn volop voor handen.
Later krabbelt Sente wat terug; het zou allemaal een droom zijn geweest, maar Mortimer heeft aan deze 'droom' wel mooi een levensparel overgehouden waarmee hij Nasir het leven kan redden...
Van een Blake & Mortimer mag je meer verwachten dan dit soort flauwekul.


Het is heel goed nieuws dat Berserik & Van Dongen ook in Frankrijk enthousiast onthaald zijn en hun avonturen met Blake & Mortimer voort kunnen zetten.
Maar volgende keer wel een iets beter en logischer verhaal graag!(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!