Recensie Bernard Prince integraal HC 3. Brand in de oase en De wet van de orkaan 4. Verschroeide aarde en De groene vlam van de conquistador door Hermann & Greg

Recensie Bernard Prince integraal HC 3. Brand in de oase en De wet van de orkaan 4. Verschroeide aarde en De groene vlam van de conquistador door Hermann & Greg

 

Recensie Bernard Prince integraal HC
3. Brand in de oase en De wet van de orkaan
4. Verschroeide aarde en De groene vlam van de conquistador
door Hermann & Greg

 

Mat Schifferstein zei me ooit: 'Maar ik ben ook dol op genrestrips, hoor!'
Zijn uitgeverij Sherpa richtte zich voornamelijk op meer experimentele titels en strips voor een klein publiek. Zó klein soms zelfs dat één van hun eerste Baudoin-albums – verschenen in een oplage van 250 exemplaren – tien jaar na uitgave nog gewoon leverbaar was.
Inmiddels is Sherpa een begrip geworden in de stripwinkel en weten liefhebbers dat je beter rap kan aanschaffen wat ze uitgeven, op=op ligt op de loer.


En dat Sherpa van genrestrips houdt hebben ze ondertussen wel bewezen. Ze liepen voorop in de hausse van integrale uitgaves met hun complete Roodbaard en gaven prachtige boeken uit van Blueberry, Comanche, Jonathan Cartland en Simon van de Rivier op groot formaat (35x25 cm), waarin de strips beter tot hun recht kwamen dan ooit te voren.
Hun jongste worp in die uitvoering is Bernard Prince. Te beginnen bij deel drie (waarschijnlijk omdat de toen nog jonge Hermann er bij de eerste verhalen nog even in moest komen qua tekenwerk) dat Brand in de oase en De wet van de orkaan bundelt met twee korte verhalen De rode zon en De reisgenote.
Iets nieuws zit er niet in dit album en ook het dossier bestaat enkel uit illustraties en voorplaten uit het weekblad Kuifje, maar tjonge wat ziet deze uitgave er prachtig uit!
Alleen al het formaat doet het tekenwerk van Hermann zoveel beter uitkomen, en dan is alles ook nog eens geschoond en bewerkt, opnieuw vertaald en geletterd, waardoor de verhalen nóg vlotter lezen dan ze al deden.
Want schrijven, dat kón die Greg!
Zijn verhalen staan anno 2019 nog fier overeind.
Natuurlijk; het zijn avonturen-verhalen. Verwacht geen al te ingewikkelde plots en de drie hoofdrolspelers zijn nét iets slimmer, handiger en vindingrijker dan de gemiddelde mens.
En ze hebben iets meer geluk ook...
Maar Greg vertelt met hen verhalen waarin de figuren op een geloofwaardige manier acteren, met plotontwikkelingen die logisch aanvoelen. En nog spannend ook, al weet je bij voorbaat natuurlijk dat het allemaal goed afloopt. Hoewel... er gaat behoorlijk wat aan puin in de Bernard Prince-reeks en het natuurgeweld (eigenlijk de vierde hoofdpersoon van deze reeks) spaart onze helden niet. Ook humor ontbreekt trouwens in de strip niet, Barney Jordan is een stuk grappiger dan die andere beroemde stripkapitein.
Het – tegelijk met deel drie verschenen – vierde album bevat de albums Verschroeide aarde en De groene vlam van de conquistador en het korte verhaal De schipbreukelingen en daarin zien we Hermann's tekenwerk maar doorgroeien.


De oplage van deze albums is 500 exemplaren.
Daarnaast is er een luxe editie met een oplage van 150 exemplaren. Die heeft een linnen rugje en een dubbele, genummerde en gesigneerde prent.
Wees er op tijd bij, want vele stripliefhebbers hebben ondertussen door dat de genrestrip bij Sherpa in zéér goede handen is!

 

(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!