Recensie Dirk Het leven is een strijd waard door Mario Boon & Luc Colemont voor VZW Stop darmkanker

Recensie Dirk Het leven is een strijd waard door Mario Boon & Luc Colemont voor VZW Stop darmkanker

 

Recensie Dirk Het leven is een strijd waard
door Mario Boon & Luc Colemont voor VZW Stop darmkanker

 

Dirk is geen gewoon stripalbum, maar een strip in opdracht.
Een reclame-album zou je 't noemen als het voor een meer commerciëel product vervaardigd was. Maar Dirk is niet gemaakt in opdracht van Unilever of Albert Heyn: Het doel van Dirk Het leven is een strijd waard is aandacht vragen voor de VZW (stichting) Stop darmkanker van Dr. Luc Coleman.
Darmkanker is een vorm van kanker die goed te genezen is, mits op tijd ontdekt en een test is gemakkelijk te doen.

Mario Boon (Doomsday) schreef en tekende deze strip (op aanwijzingen van Luc Coleman zelf) en dat is geen gemakkelijke opgave. Opdrachtstrips zijn zelden bevlogen exercities.
Ook hier moet er zoveel in een strip van 48 pagina's gepropt worden (een heel leven plus de schaduw van de dood) dat er niet al te veel tijd overblijft voor een echt verhaal. Dirk moet een smoel krijgen, een achtergrond (gescheiden, twee dochters) en – het belangrijkst – een doel om voor verder te leven als bij hem darmkanker wordt vastgesteld.
Boon slaagt daar bewonderenswaardig in. Hij maakt van Dirk een geschiedenisleraar en koppelt Dirk's strijd tegen de ziekte aan het gevecht dat een Romeinse gladiator moest leveren in de arena.
Letterlijk een kamp van leven op dood.
Boon heeft – net als Dirk – niet veel tijd voor zijn verhaal en had bijvoorbeeld de liefdesperikelen van Dirk's dochters er uit kunnen laten om wat meer ruimte voor Dirk zelf te creëren, maar dat is slechts een mild puntje van kritiek. Mario Boon brengt het er prima vanaf.

Dirk Het leven is een strijd waard is geen absolute topstrip, maar een geslaagd reclame-product dat hopelijk zal bijdragen aan het terugdringen van het aantal darmkankerslachtoffers...(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!