Recensie De veerman HC door Hermann & Yves H. (Vrije Vlucht)

Recensie De veerman HC
door Hermann & Yves H. (Vrije Vlucht)

 

Eén ding staat als een paal boven water wat betreft Hermann's strips: Vrolijk wordt je d'r niet van! In het Vrije Vlucht-album De veerman schets hij opnieuw – op scenario van zoon Yves H. – een kille, troosteloze wereld waarin alle hoop vervlogen lijkt.
Een ander kenmerk van Hermann's strips is dat hij niet doet aan uitleg: De wereld is er in De veerman overduidelijk slecht aan toe, maar hoe dat komt; daar doen vader en zoon Hermann geen uitspraak over. Dat zelfde geldt voor de personages. Het is alsof Hermann & Yves H. het de lezer bewust onmogelijk maken zich te vereenzelvigen met de hoofdrolspelers.
Sam en Samantha en de rijke stinkerd die al zijn ledematen kwijtspeelde worden niet geïntroduceerd, ze 'wandelen' zonder toelichting het verhaal binnen. En wat Hermann betreft kunnen ze daar met even weinig omhaal van woorden weer uit gebonjourd worden. De dood ligt altijd op de loer in Hermann's strips en als ze zich aandient gebeurt dat kil en hard.


Sam en Samantha zijn op zoek naar een beter leven. De veerman kan je voor veel geld naar Paradize brengen. Maar als Sam en Samantha hem gevonden hebben blijken ze slechts het geld voor één persoon te hebben. Paradize is een kostbare uitvlucht. De veerman ontvoert Samantha en laat Sam achter. Die staat voor de moeilijke taak ergens het resterende geld vandaan te halen en Samantha te redden. Want dat De veerman weinig goeds in de zin heeft is duidelijk...

 

Hermann kan het ook deze keer niet laten hier en daar gebruik te maken van spuuglelijke kleurtjes (paars en gifgroen) maar deze keer werkt het. Het geeft dat toch al zo kale en troosteloze landschap een extra vreemd sfeertje mee.
Nee, vrolijk wordt je d'r niet van.
Het enige feelgood aan deze strip is dat je na het lezen beseft dat jouw eigen lot zo beroerd nog niet is...


(HH)

Interesse? Koop het album hier!