Recensie Andre Hazes de stripbiografie 01 Bloed 1951-1976 HC door Ben Westervoorde & Jan-Willem de Vries

Recensie Andre Hazes de stripbiografie 01 Bloed 1951-1976 HC door Ben Westervoorde & Jan-Willem de Vries

 

Recensie Andre Hazes de stripbiografie 01 Bloed 1951-1976 HC
door Ben Westervoorde & Jan-Willem de Vries

 

Het levensverhaal van André Hazes mag algemeen bekend verondersteld worden.
Voor wie het nog niet kent zijn er documentaires, boeken, een film en zelfs een musical.
Daar zijn ook de auteurs van Hazes de stripbiografie zich van bewust. Waarom dan toch ook een strip over de zanger van het levenslied? Gewoon omdat het kan, maar bovenal omdat strip – ik roep het vanaf deze plek al jaren – een unieke kunstvorm is.
Elke tekenstijl brengt een geheel eigen sfeer met zich mee, en striptekenaars zijn niet echt gebonden aan natuurkundige wetten. In film kan tegenwoordig dankzij CGI ook alles, maar daar ontbreekt vaak de persoonlijke toets – er werken honderden mensen aan één rolprent. Een striptekenaar houdt alles in eigen hand en drukt daardoor een veel persoonlijker stempel op het eindproduct. Zo ook bij Hazes de stripbiografie.
Ben Westervoorde loopt al enige jaren mee in het Nederlandse striplandschap, maar opereert vaak net buiten de schijnwerpers.
In de stripwinkel kennen we hem van De Muziekbuurters en Siglo XXV en hij werkte ook mee aan Amorfata.
In Hazes laat hij een meer volwassen manier van werken zien, die hij goed beheerst. Zijn soepele tekeningen zijn met stemmige steunkleuren aangevuld, waardoor ze aansluiten bij het werk van bekendere striptekenaars die in dit genre werken zoals Seth, Craig Thompson en Erik Kriek.

 

Schrijver Jan-Willem de Vries vertelt zonder al te veel opsmuk in drie delen het levensverhaal van André Hazes.
Het eerste deel Bloed (1951-1976) behandelt de periode van Hazes' geboorte tot zijn eerste single Eenzame kerst. Ook voor wie niet houdt van het genre waarmee Hazes bekend werd valt er genoeg te genieten. Hazes heeft geen gemakkelijke jeugd gehad. Pa was een dronkenlap en een gefrustreerd artiest (clown Jopie) die niets in zijn zoon zag tot deze succes kreeg.
Daarnaast is er veel en vooral muziek. Smartlappen, maar ook country, Jordanese tranentrekkers, Sonny en Cher, B.B. King en Cuby & Blizzards. Met een LP of CD van de man doe je me geen plezier, maar deze strip over zijn leven heb ik met plezier gelezen.


(HH)

Interesse? Koop het album hier!