Recensie Operatie Overlord Het begin van D-Day deel 1 Sainte-Mere-Eglise door Davide Fabbri & Michael Le Galli

Recensie Operatie Overlord Het begin van D-Day deel 1 Sainte-Mere-Eglise door Davide Fabbri & Michael Le Galli

 

Recensie Operatie Overlord - Het begin van D-Day
1. Sainte-Mere-Eglise
door Davide Fabbri & Michael Le Galli

 

 

Vijf stranden waren er bij D-Day!
Hoort u mij?
Víjf invasiestranden waarop geallieerde soldaten hun leven waagden om een bruggenhoofd te vestigen van waaruit de aanval op de Duitse overheersers kon worden ingezet.
Sword, Juno, Gold, Omaha en Utah.
Als die eerste drie namen u niets zeggen, is dat niet persé uw schuld.
Dat waren ‘Engelse’ stranden die relatief ‘gemakkelijk’ op de Duitsers veroverd werden. Naar mijn niet zwaar gefundeerde mening mede dankzij Hobarts funnies. Gemodificeerde tanks waarachter de landingstroepen beschutting vonden en die hen hielpen de moeilijkheden van het terrein te overwinnen. Percy Hobart had zich uitgeleefd en zijn tanks uitgerust met vlammenwerpers, mijnenvegers, bruggeleggers, matten voor drassige stukken en canvasbadkuipen zodat ze een stukje konden váren. De Amerikanen wilde er niet aan. Maffe uitvindingen van een excentrieke Engelsman! Liever lieten ze duizenden landgenoten afslachten, dan te worden geassocieerd met zoiets lachwekkends.
Ergens hadden ze een punt, de ‘Engelse’ stranden worden sindsdien genegeerd door vrijwel alle strip- en filmmakers die D-Day als uitgangspunt nemen voor een rolprent of strip. De glorie ging naar de Amerikanen, want wat je ook leest of kijkt over D-Day; het gaat altijd maar over dat Amerikaanse strand Omaha Beach. En over Sainte-Mère-Église.
Alsof er niet meer dorpjes door paratroepers zijn veroverd op de vijand.
Maar ja, zo gaat dat met geschiedschrijving…



Hoewel ook Operatie OverlordHet begin van D-Day de platgetreden paden bewandelt (het eerste deel heet Saint-Mère-Église en het tweede Omaha Beach) belooft het toch een interessant stripreeks te worden.
Adequaat getekend door Davide Fabbri en vlot verteld door Michaël Le Galli krijgt de lezer een soort Band of Brothers in stripvorm voorgeschoteld. We volgen de belevenissen van de G-compagnie, 3de bataillon, 505e regiment valschermjagers, 82ste luchtmachtdivisie. Ze gaan met veel bravoure de oorlog in, maar worden al snel geconfronteerd met de smerige werkelijkheid. Dat hakt er in!
Onderhoudende strip die mikt op een breed publiek.
Niets mis mee, maar wanneer krijg ik nou eindelijk Sword, Juno, Gold en de hersenspinsels van Percy Hobard eens te zien in een stripalbum?

 

(HH)

 

 

 

Interesse? Koop het album hier!