Recensie Kaplan & Masson 2 HC Kunnen we Hitler redden? door Jean-Christophe Thibert

 Recensie Kaplan & Masson 2 HC Kunnen we Hitler redden? door Jean-Christophe Thibert 

 

Recensie Kaplan & Masson 2 HC Kunnen we Hitler redden?
door Jean-Christophe Thibert

 

Zelden zagen we de naam van de helden zó klein afgedrukt op een album. Menigeen zal niet direct in de gaten hebben dat Kunnen we Hitler redden? het tweede deel is van de 'serie' Kaplan & Masson. Temeer daar het eerste album alweer een jaar of zeven oud is.
Heeft tekenaar Christophe Thibert de tussenliggende jaren gebruikt om een goed doortimmerd scenario in elkaar te knutselen?
Helaas... neen!
Het uitgangspunt is niet onaardig: Hitler duikt op in 1958, dertien jaar nadat hij zelfmoord zou hebben gepleegd.
Of is het een dubbelganger? Yep, het is Jules Lantier een Franse leraar Duits die dient als lokaas om volhardende nazi's uit de tent te lokken. Franse, Duitse, Russische en Amerikaanse geheimagenten buitelen in dit verhaal over elkaar heen om Lantier om te leggen of om dat juist te voorkomen. Klinkt ingewikkeld? Klopt. En Thibert maakt het nóg ingewikkelder, want de spionnen zijn dankzij op elkaar gelijkende pakken en kapsels nauwelijks uit elkaar te houden. De slapstick-achtige taferelen waar hij de lezer op trakteert maken het geheel er niet overzichtelijker op.
Wat wil de man nou? Een Blake & Mortimer-achtig avonturenverhaal vertellen of wil hij op de Charlie Chaplin-toer?
Mij wordt 't niet duidelijk...


Over het tekenwerk kan ik positiever zijn: Dat is in orde. Hij tekent zeer fraaie autootjes en ook zijn figuren zijn soepel, iets waar het bij tekenaars die met de klare lijn tekenen nogal eens aan mankeert.
Maar zo helder als het tekenwerk is, zo modderig is de verhaallijn.
Thibert: vraag er een goede scenarist bij en je hebt goud in handen.
Maar zo is het niet wat...

(HH)

Interesse? Koop het album hier!