Recensie De hand van Pangboche 1 HC en Luxe door Andre Taymans

 Recensie De hand van Pangboche 1 HC en Luxe door Andre Taymans

 

Recensie De hand van Pangboche 1
HC en Luxe
door Andre Taymans

 

André Taymans is zo'n striptekenaar die enigszins onopvallend al jaren een vaste constante is in de Nederlandse stripwinkel. Zijn naam als zoekterm in onze shop intikken levert al meer dan dertig albums op. Hij loopt mee sinds begin jaren negentig, dus belandde er gemiddeld elk jaar wel een albumpje van hem in de schappen.
Zijn gestileerde tekenwerk is geen patserig vertoon van grafisch kunnen, Taymans vliegt daardoor wellicht wat onder de radar, maar zijn heldere tekeningen zijn heel prettig voor het oog.
Dat viel me eerlijk gezegd pas echt op toen hij een aantal delen van de serie
Lefranc maakte.
Zijn stijl – hoewel veel karikaturaler dan het tekenwerk van Jacques Martin en diens klonen – zat de strip als gegoten. Ineens drong tot me door dat hij eigenlijk een exponent is van de atoomstijl, al is hij nergens zo uitgesproken en hip als de twee bekendste exponenten van die stroming: Torres en Chaland.

De hand van Pangboche – verschenen bij nieuwbakken uitgeverij Gorilla. Hoewel... nieuw... Gorilla is een imprint van uitgeverij Strip2000 – is een doorsnee avonturenstrip met een vrouwelijke hoofdpersoon, dat laatste is trouwens vaak het geval bij Taymans, zoals ook bij zijn bekendste strip Caroline Baldwin.
Roxanne Leduc is voor haar werk als journalist in Katmandu en komt in het bezit van een vinger van de hand van Pangboche, een gemummificeerde hand die zou toebehoren aan een Yeti. Eén van de vingers werd onderzocht en de hand bleek geen onderdeel van de verschrikkelijke sneeuwman, maar 'gewoon' menselijk. Einde mysterie, zou je denken maar de man die haar de vinger toevertrouwt onthult dat ene Peter Byrne het reliek ooit probeerde te kopen van de monniken. Toen die weigerden heeft hij stiekem één van de vingers van het reliek verwisseld voor een mensenvinger. Alsof de duvel er mee speelde werd juist díe (mensen)vinger voor het onderzoek gebruikt.
De rest van de hand zou dus wel degelijk van een Yeti kunnen zijn!
Enigszins met tegenzin gaat Roxanne op onderzoek uit en dat blijkt niet ongevaarlijk...
Er zijn meer delen van deze reeks voorzien, dus na het lezen van deel 1 valt er nog niet zo heel veel te zeggen over de kwaliteit van het verhaal behalve dat het prettig leest en onderhoudend is.
Het tekenwerk van Taymans is echter zoals altijd de moeite waard, zeker als hij Tibetaanse landschappen tekent.

Taymans houdt niet van poespas of ingewikkelde constructies, het is vrij rechttoe rechtaan, maar door alles heen schemert dat de maker van dit alles een sympathiek mens moet zijn.
Het meest bijzondere aan deze strip is eigenlijk dat de uitgever er een luxe versie van uitgebracht heeft, waarin het gehele verhaal in (uitgewerkte) schetsvorm is opgenomen. Op groot formaat krijgt de koper hiermee een kijkje in de keuken van de striptekenaar, maar de luxe laat zich ook gewoon als album lezen. Achterin het boek is een dossier opgenomen met illustraties, schetsen, coverontwerpen en landschapstudies van de tekenaar.
Het album is (voor een luxe uitgave) zeer betaalbaar en alle opbrengsten gaan naar kindertehuis Shangrila Home in Katmandu, waar de vrouw van Willy Linthout (Urbanus, Het jaar van de olifant) als vrijwilligster werkt. Willy himself verzekert ons er in zijn voorwoord van dat er geen strijkstokken zijn waarachter iets zou kunnen blijven hangen.
Da's nog eens sympathiek: Samen met de uitgever geeft Taymans 250 striplezers een geldig excuus om een prachtig album aan hun collectie toe te voegen...
'Heb je nou alwéér zo'n duur boek gekocht?'
'Het is voor 't goede doel, schat!'

(HH)

Interesse? Koop het album hier!