Recensie De hel van het Oostfront 1. De Russische winter 2. De grootmacht ontwaakt 3. Verschroeide aarde HC door Olivier Speltens

 Recensie De hel van het Oostfront 1. De Russische winter 2. De grootmacht ontwaakt 3. Verschroeide aarde HC door Olivier Speltens

 

Recensie De hel van het Oostfront
1. De Russische winter
2. De grootmacht ontwaakt
3. Verschroeide aarde HC
door Olivier Speltens

 

Rod McKuen, een protestzanger, zong in de jaren zestig dat een soldaat die een held wil worden een zeldzaamheid is, maar dat miljoenen van hen maar wat graag gewone burgers zouden willen zijn.
Toch leek en lijkt 't menig jonge man wel spannend om 'oorlogje te gaan spelen'. Elke oorlog weer trokken hele hordes piepjonge soldaten opgewekt ten strijde tegen de vijand in de verwachting dat het binnen een maandje, twee maandjes, een half jaartje hooguit, wel gepiept zou zijn en aan de heroïsche intocht van de thuisstad begonnen kon worden.
Maar een oorlog laat zich niet inschatten en het optimisme werd zelden beloond. Vrijwel altijd is de prijs onacceptabel hoog en niet alleen qua tijdsduur en kosten. Eenmaal aan het front en de vuurdoop ondergaan ziet zo'n 'oorlogje' er heel anders uit.
Ten strijde trekken voor volk en vaderland is een stuk minder glorieus dan het lijkt, helaas.

 

In De hel van het Oostfront is Ernst Kessler aanvankelijk ook vol goede moed, maar gedurende de drie nu verschenen delen zien we hem steeds verder verzuipen in de realiteit. Aan het Oostfront vochten de soldaten niet alleen tegen de Russen, maar ook en vooral tegen de kou en de sneeuw. Min veertig was heel gewoon en de hoeveelheid slachtoffers onder de Duitse krijgsmacht is dan ook enorm.
Dat schrijver/tekenaar Olivier Speltens kiest voor het 'verkeerde' kamp – de Duitsers – is geen enkel bezwaar. Deze stripreeks handelt niet in triomf of in glorie, maar in ontberingen, dood en afzien.
Speltens heeft zich goed gedocumenteerd over de ontwikkelingen van de strijd aan het Oostfront, maar de gevechtshandelingen vormen niet het speerpunt van zijn verhaal: Het gaat hem erom hoe de mens – het nietigste radertje in de hele oorlogsmachine – de situatie ondergaat.
Zijn tekenwerk is helder en toegankelijk. Voor zover ik het als leek kan bekijken is er ook voor de wat meer technisch geïnteresseerde striplezer veel te genieten, want grafisch heeft Speltens zijn huiswerk gedaan. De tanks, vliegtuigen en geweren zien er overtuigend uit.
Als scenarist voldoet Speltens, al moet gezegd dat er voor hem als verhalenverteller nog wel wat bij te leren valt.
De hel van het Oostfront is een strip die – ondanks de uitgave in harde kaft, die veel potentiële striplezers zal afschrikken – geschikt is voor een breed publiek.
Harde kaften, dat wil ook zeggen: kleinere oplages. De eerste delen zijn al een paar keer herdrukt.
Dat blijft de uitgever niet eeuwig doen, dus wacht niet te lang
!

(HH)

Interesse? Koop het album hier!