Recensie Blake & Mortimer 23 De staf van Plutarchus door Andre Juillard & Yves Sente naar Edgar P. Jacobs

 Recensie Blake & Mortimer 23 De staf van Plutarchus door Andre Juillard & Yves Sente naar Edgar P. Jacobs


Recensie Blake & Mortimer 23 De staf van Plutarchus
door Andre Juillard & Yves Sente
naar Edgar P. Jacobs

 

Het gedroomde avontuur van Blake & Mortimer was een soort voortzetting van Het geheim van de grote piramide; De septimusgolf een vervolg op Het gele teken en het nieuwste Blake & Mortimer-album De staf van Plutarchus is zo'n beetje een proloog voor Het geheim van de Zwaardvis.
Zijn de auteurs die het stokje van Edgar P. Jacobs overnamen door hun inspiratie heen?
Het begint er zowaar op te lijken, zeker in het geval van De staf van Plutarchus.
Leuk idee wel, om dit album te situeren vóór De zwaardvis-trilogie en het daarmee dus het allereerste Blake & Mortimer-avontuur te maken, maar kennismaken hadden de beide heren al eens gedaan in De sarcofagen van het 6de continent. Wel werken ze hier voor het eerst echt samen tegen het kwaad. Dat kwaad – Olrik, geen spoiler-alert, u had niet anders verwacht – ontmoeten ze hier voor wel het eerst en hij lijkt zowaar aanvankelijk aan dezelfde kant te staan als onze helden...


Aan de vooravond van D-Day zou je verwachten dat de machthebbers van het Britse Rijk al hun aandacht richten op het verslaan van Hitler en zijn trawanten. Niets is minder waar: Hun ogen zijn voornamelijk gericht op de Himalaya; ze zijn al bezig met de Dérde wereldoorlog nog voor de tweede goed en wel ten einde is! Dit is de opmaat naar Het geheim van de Zwaardvis; Mortimer is al bezig het prototype te ontwerpen, de golden rocket is al bijna operationeel en Blake switcht van het leger naar de geheime dienst.
Best veel ingrediënten, dus, maar weet Yves Sente er ook een boeiend verhaal van te brouwen?
Nauwelijks.
Er is een spion, die geheime informatie lekt. Dat hebben wel al veel vaker gezien bij Blake & Mortimer én bij talloze andere strips.
Niet erg origineel, maar veel erger is dat de lezer vrijwel vanaf het begin doorheeft wié die verrader is. Blake heeft zo zijn vermoedens maar doet er aanzienlijk langer om de identiteit van de spion te achterhalen, en ook de manier waarop hij en Mortimer met behulp van Monkey het werk van de spion ongedaan maken is gemakzuchtig snel gefikst.
De grote makke is dat het nergens echt spannend wordt.
Blijft het vakmanschap van tekenaar Andre Juillard en het pure genot weer een gloednieuw avontuur van deze onverwoestbare helden open te kunnen slaan.
Veel Blake & Mortimer-fans zullen in hun nopjes zijn met dit album, maar het laat een routineuze indruk achter en het gevoel dat de helden beter verdienen...

(HH)