Recensie Sherman 1 t/m 6
door Griffo & Desberg 

In precies 20 maanden tijd hebben Desberg en Griffo hun zesdelige serie Sherman afgerond.
Een knappe prestatie, zeker van Griffo. Een strip tekenen vergt nu eenmaal aanzienlijk meer tijd dan er eentje schrijven.
Zal wel broddelwerk zijn dan...
Nee, zeker niet! Griffo heeft de klus niet afgeraffeld. Waar anderen één, hooguit twee albums in een jaar voltooien heeft hij met ruim drie op hoog niveau getekende albums per jaar een prestatie van jewelste neergezet. En dan heeft hij in diezelfde periode ook nog eens een aflevering van Empire USA afgeleverd.
Lekker hoor, zo'n strip die in een vlot tempo verschijnt. Het verhoogt de kans dat er iets van de vorige delen is blijven hangen als je in een nieuw deel wilt gaan lezen.
Toch heb ik – nu het zesde en afsluitende deel van Sherman verschenen is – de reeds gelezen eerste twee delen maar weer even meegepikt.
Ook bij herlezing blijkt dat zowel Griffo als Desberg goed werk hebben afgeleverd. Het verhaal leest soepel en kent genoeg wendingen om zes albums lang boeiend te blijven.

 


Nog even samenvatten:Jay Sherman is letterlijk begonnen met niets. Toen zijn vader op straat vermoord werd stond Jay met lege handen. Geen ouders, geen familie, geen vrienden, geen geld. Vastbesloten iets van zijn leven te maken zette hij z'n schouders er onder. President van Amerika zou hij worden, en zo niet, dan toch zijn zoon.
Jay weet – met behulp van een vrouw die hij speciaal voor dit doel heeft geselecteerd – te ontsnappen aan het criminele milieu waarin hij opgroeit.
Hij heeft een goede betrekking bij de bank van zijn schoonvader, maar hij wordt door zijn collega's niet voor vol aangezien. 'De schoonzoon' noemen ze 'm spottend. Veel talent voor 't bankwezen heeft Jay niet.
Lef heeft hij des te meer en dat maakt dat hij 't redt, al zijn de risico's die hij neemt enorm.
En nu – nu al zijn dromen in vervulling lijken te gegaan en zijn zoon in de running is om president van Amerika te worden – valt zijn hele leven in duigen.
Er wordt een aanslag op zijn zoon gepleegd en een geheimzinnige figuur belt Sherman om 'm mee te delen dat alles hem afgenomen zal worden!
Samen met de FBI duikt Jay in zijn verleden, op zoek naar de vijand die dit alles op zijn geweten zou kunnen hebben. Vijanden te over, en je ontkomt er niet aan gedurende de reeks zo je eigen vermoedens te kweken. De uiteindelijke ontknoping kwam voor mij echter als een volslagen verrassing!

 

 

Erg goede strip, ik hoop alleen één ding: dat Griffo en Desberg geen vervolg op Sherman gaan maken. Dat is een beetje de trend tegenwoordig: Miniseries voortzetten als ze voltooid zijn, en daar worden ze vaak niet beter van. In het geval van Sherman is alles al verteld lijkt me en een vervolg kan eigenlijk alleen maar slapper worden.
Nee, laten we hopen dat ze gewoon met een ándere, even geniale strip op de proppen komen, want de samenwerking tussen deze twee heren smaakt wel degelijk naar meer!

 


(HH)