Stripboek van de maand september 2011
Blueberry Luxe - De mijn van prosit / Het spook van de goudmijn HC
Charlier & Giraud

 

Met het verschijnen van zulke grote hoeveelheden interessante strips vergeet ik maar al te vaak te kijken naar wat er al in mijn stripkast staat. Ik wéét wel wat twintig jaar geleden mijn favoriete strips waren. Ik wéét wel dat Blake & Mortimer en Thorgal – om maar wat te noemen – fantastische strips zijn die er om smeken nog een keertje gelezen te worden, maar er is zoveel nieuws dat zoiets er al jaren niet meer van komt.
Ik herinner me dat ik op een gegeven moment – zeker tien jaar geleden – al mijn Blueberry's uit de kast trok om ze allemaal achter elkaar door te lezen. Wat een fantastische strip! Maar goed, Blueberry is sindsdien de kast niet meer uitgeweest. En dat is jammer, zo blijkt als uitgeverij Sherpa een slimme truc bedenkt: Ze geven een klassieker gewoon opnieuw uit, in een prachtige luxe uitgave.
De mijn van Prosit
en Het spook van de goudmijn is niet alleen briljant getekend (iets dat door het ontbreken van kleur nog meer in de gaten loopt dan bij de reguliere uitgave), maar ook erg goed geschreven. Een mengsel van een spookverhaal, een goudjacht en een western.

 

Mike Blueberry is gestationeerd als sheriff van het woestijnstadje Palomito als hij ingrijpt bij een bargevecht. Werner von Lückner – alias Prosit – heeft het aan de stok met ene Barnett, die Prosit ervan beschuldigd een oplichter, een leugenaar, een struikrover en een valsspeler te zijn. De vriendschap is – zeg maar – over de houdbaarheidsdatum heen. Om Lückner te beschermen neemt Blueberry hem in hechtenis. Barnett geeft het niet zo snel op en lokt Blueberry weg om Prosit alsnog in handen te krijgen. De aalgladde Prosit glipt 'm echter wéér door de vingers. En niet alleen hem. Inmiddels zijn er in Palomito ook twee premiejagers gearriveerd, die Prosit graag in hun trekhaakjes zouden willen krijgen.
De sluwe Prosit weet Jimmy McClure – Blueberry's deputy – om te praten met zijn verhaal over een goudmijn die in de heilige bergen moet liggen. Middenin vijandig Indianen-gebied. Jimmy laat Prosit vrij en trekt met zijn nieuwe 'zakenpartner' de woestijn in. Daar zal blijken dat Barnett's karakterschets van Prosit één zwak punt had: hij was nog veel te positief...

 

Veel beter dan dit wordt het niet. Veertig jaar oud, maar feitelijk nog steeds niet overtroffen. Niet voor niets koos filmmaker Jan Kounen deze twee boeken om te verfilmen voor zijn film Blueberry. Vreemd genoeg liet hij daarbij plot, personages en omgeving min of meer intact, maar sloopte alle verhaallijnen eruit om ze vervolgens op nogal onlogische wijze weer aan elkaar te plakken. Mooie beelden, maar het oorspronkelijke verhaal is veel beter.
Uitgebreid met een voorwoord en een covergalerij is dit boek de beste (hernieuwde) kennismaking met Mike Blueberry en Jimmy McClure die je je maar kunt indenken.
Sherpa heeft plannen voor de volgende zes Blueberry avonturen, heb ik gehoord. Ik hoop maar dat 't waar is.
Ondertussen moet u er niet raar van opkijken als uw recensent de komende weken even geen recensies meer over nieuwe boeken schrijft.
Het is nu echt even tijd voor Blueberry...

 

(HH)