Stripboek van de maand juli 2011
Lena bundel - De lange reis van Lena / Lena en de drie vrouwen HC
Juillard & Christin

 

Scenarist Pierre Christin is eigenlijk een vrij onbekende naam in de Nederlandse stripwereld, we kennen hem voornamelijk als de tekstschrijver van Ravian. In Frankrijk zijn er veel meer albums van zijn hand verschenen en Christin staat door zijn lange samenwerking met Enki Bilal (ook in het Nederlands) aan de wieg van het volwassen Europese stripverhaal. Wie een album als De Jacht geschreven heeft hoeft eigenlijk nooit meer iets te presteren om zeker te zijn van een plekje tussen de allergrootsten.
Het is verheugend nieuws dat er van Christin nu eindelijk weer eens een album vertaald is voor de lage landen. Lena is een bundeling van twee strips die eerder als losse albums in het Frans verschenen.

 

De lange reis van Lena heeft een traag verteltempo. Lena is een mysterieuze vrouw. Emotieloos bijna. Ze is op reis, de lezer wordt in het ongewisse gelaten waar haar reis naar toe voert en wat haar motieven zijn om deze reis te ondernemen. Onderweg deelt Lena cadeautjes uit aan mensen die ze nooit eerder ontmoet heeft... Christin's voorkeur voor wereldomvattende politieke problemen kennende voel je wel op je klompen aan dat dit geen plezierreisje is.
Eigenlijk is de reis lang en saai. Lena luistert wat naar één van haar drie cassettes, leest een boek of tekent wat in haar schetsboek. Ze vegeteert min of meer en laat zich schijnbaar willoos meevoeren met de diverse middelen van transport die haar van de ene contactpersoon naar de andere voeren.
Dat geeft tekenaar Andre Juillard de gelegenheid om de architectuur en de landschappen van de plaatsen die Lena aandoet werkelijk schitterend op papier te zetten!
Lena leeft alleen dan op als ze kan zwemmen, hetgeen ze in het eerste boek veelvuldig doet. Het verhaal is dan ook mooi rond als ze na afloop van haar reis – als ons alles duidelijk is geworden – juist dóór te gaan zwemmen iets van haar menselijke emoties terugvindt.
Zelfs voor een beschadigde vrouw als Lena is er hoop...
Het tweede verhaal Lena en de drie vrouwen ademt eenzelfde sfeer, maar doordat we nu méér van Lena weten kan het niet tippen aan De lange reis van Lena.

 

Het is onvoorstelbaar dat deze twee boeken aanvankelijk door de uitgever zijn overgeslagen voor vertaling naar het Nederlands. Niet alleen is De lange reis van Lena één van Christin's beste verhalen, ook tekenaar Juillard behoort tot de top van de Franse tekenaars. Zijn klare lijn is meesterlijk. Zijn ecoline-inkleuring prachtig!
Juillard's tekenstijl vindt zijn oorsprong in die van Kuifje en Blake & Mortimer, dat hij tegenwoordig trouwens óók tekent.
Voor die verhalen voegt hij zich naar de iets rondere en karikaturalere tekeningen van Edgar P. Jacobs, maar met Lena laat Juillard zien dat de strip 60 jaar na Kuifje en Blake & Mortimer werkelijk volwassen is geworden. Oók wat betreft de tekeningen!

 

(HH)