Stripboek van de maand juni 2011
De verhalenverteller HC
Beuchot & Zidrou

 

De verhalenverteller is na het populaire Aya uit Yopougon, opnieuw een strip over het dagelijkse leven in Afrika. Hoewel de beide strips totaal verschillen is er één overeenkomst: Ze geven de Westerse mens een inkijkje in het gedachteleven van de Afrikaanse mens.
Verhalen zijn in Afrika belangrijk, net als bij ons, maar in De verhalenverteller worden die verhalen nog niet verteld via de beeldbuis maar door de rondtrekkende poppenspeler 'Er was eens'.
Het regime vindt het maar niets, zo'n oproerkraaier die vage verhaaltjes aan het volk vertelt, en zit hem dicht op de huid. Akelig dicht. 'Er was eens' laat zich de mond niet snoeren, zelfs niet als de machthebbers hem ombrengen...

 

De verhalenverteller begint licht, als een sprookje, maar schijn bedriegt. Gaandeweg het verhaal wordt de sfeer grimmiger en zelfs ronduit akelig.
Prachtig verhaal, dat je aan het denken zet over zaken als de vrijheid van meningsuiting en het doel en de functie van verhalen (en de kunst) in het algemeen.
Ook al speelt dit verhaal zich af in Afrika, denk niet dat deze thema's in Nederland niet actueel zijn, nu onze regering bezig is om alle kunsten als 'linkse hobby's' in de media weg te zetten.
In Nederland zie ik echter nog niet zo gauw een 'Er was eens' opstaan...

 

(HH)