Stripboek van de maand januari 2011
Familie Suikerbuik 2 - mee met mijn tijd HC
Binet

 

De nieuwe imprint Glad IJs van stripuitgeverij Casterman heeft me tot op heden maar nauwelijks kunnen boeien
Natuurlijk is het goed dat klassiekers als Zwartkijken van Franquin en Hamster Jovial en Koos Voos van Gotlib voor een nieuwe generatie beschikbaar zijn, maar de 'nieuwe' strips in de reeks vallen toch tegen. Dupuy & Berberian - die met de eerste vijf delen van hun Meneer Johan een meesterlijke strip maakten - zijn het spoor bijster en nauwelijks grappig meer. Chauzy's Van nature uit, Pedrosa's Autobio en Blutch's Blotch zijn mooi getekend en qua grappen aardig, maar ook niet meer dan dat. Paul Jester van Tronchet vind ik leuk. Al het andere - ik zeg het maar even bot - is brandhout. Uitgezonderd de leukste Glad IJs titel, die we nog kennen van vele jaren geleden: De familie Suikerbuik.


Inderijd (begin jaren '80) gaf uitgeverij Yendor in Nederland de eerste 'volwassen' (lees grove) strips uit. De eerder genoemde Zwartkijken en Gotlib-strips voorop en daar achteraan een hele stoet moderne Franse tekenaars die er niet langer doekjes om wensten te winden. Temidden van al dit tumult viel de brave familie Suikerbuik niet zo op. Geen sex, geen geweld. De strip handelt over een middelbaar echtpaar dat van al die moderne fratsen niets moet hebben. Stiekum weet Binet daarmee de thema's die zijn collega's zo uitbundig en met veel details in beeld brengen op subtiele wijze tóch in zijn strips te verwerken.De tijdgeest is wel degelijk aanwezig in Binet's strips en hij steekt er op droogkomische manier de draak mee. Daardoor zijn de Suikerbuik-strips in retrospect misschien wel de beste strips die Yendor uitgaf. Met name het vakantiealbum is geniaal en vandaag de dag nog steeds zeer herkenbaar.


Goed, denkt u nu misschien, dat was toen; dertig jaar terug. Ouwe meuk. Maar Binet is - al is zijn tekenstijl nauwelijks veranderd in al die jaren - niet stil blijven staan. In Frankrijk verschenen inmiddels een kleine 20 albums en De Suikerbuiks zijn met hun tijd meegegaan. In deel 1 van de Glad IJs serie Senioren op het net hebben ze een computer aangeschaft, wat de nodige problemen in hun huishouden oplevert. Erg leuk is hoe de voor iedereen herkenbare computer-ergenissen als spam door Binet in beeld gebracht worden en de verbazing van het echtpaar dat dit allemaal zomaar kan.


Nu ligt deel twee in de winkels. Deze keer heeft Robert Suikerbuik tot ergernis van zijn echtgenote Rosa de http://www.stripaap.nli met gadgets ontdekt. Het hele huis ligt dan ook vol met 'handige' apparaatjes als de superschatter, de hondsdoller, de kurkenduwer, de plantoffels, de boterzachter en natuurlijk de boterharder (voor als het boterzachten iets te hard is gegaan). Helaas werken niet alle apparaten altijd naar wens. Gelukkig kan Robert altijd terugvallen op de uiterst betrouwbare pepermolen met ingebouwde zaklamp (http://www.stripaap.nlus pagina 27). En als het echt te dol wordt is er altijd nog de katoenplanters harmonica om de nodige stoom mee af te blazen. Het is tekenend dat Robert aan het eind van vrijwel elk verhaal op zijn harmonica zit te fiedelen....
De titel van dit nieuwe Suikerbuik-deel Mee met mijn tijd wijst ons er fijntjes op dat we deze strip niet af moeten schrijven als passé.
De Suikerbuiks zijn anno 2011 nog springlevend.

 

(HH)

 

 

Familie Suikerbuik 01
Senioren op het net

 

Familie Suikerbuik 02
Mee met mijn tijd

 

Familie Suikerbuik setje Yendor
Deel 1 t/m 3 1983-1985

 

Familie Suikerbuik Y01
Liefdesroman

 

Familie Suikerbuik Y02
OP vakantie

 

Familie Suikerbuik Y03
In een goedkope huurflat

 

 

 

Andere in het Nederlands vertaalde strips van Binet

(Kador is de hond van de Familie Suikerbuik...)

 

Kador 1

 

Kador 2

 

Alledaagse verhalen

 

Het internaat

 

Binet set (7 delen)
alle Yendor strips van Binet