Recensie Robbedoes & Kwabbernoot 53 Vip, viper, vipst
door Yoann & Vehlmann

 

 

Op het gevaar af te klinken als een linkse rakker waag ik te beweren dat onze wereld in handen is van het kapitaal. We worden geregeerd door aandeelhouders en kleine, zelfstandige bedrijven vallen bij bosjes of worden opgeslokt door multinationals.
Dat is in de stripwereld al niet anders.
De manager heeft ook in stripland zijn intrede gedaan en geloof me – daar wordt 't niet beter van, al ondervindt de striplezer daar gelukkig met de momenteel grote hoeveelheid verschijnende strips nog niet veel hinder van.Blijkens het nieuwste 53e Robbedoes en Kwabbernoot-album is de enorme schaalvergroting in onze maatschappij nu ook een probleem geworden voor de striphelden zélf.
Robbedoes wordt aangeklaagd omdat zijn laatste avontuur schadelijk zou zijn geweest voor de jonge lezertjes (Robbedoes veranderde op de maan in een mensverscheurend monster). De schadeclaim die toegewezen wordt betekent het einde van Robbedoes' carrière én van het blad dat zijn naam draagt.
Tot er een geldschieter bereid is de financiële nood te ledigen.
Robbedoes tekent een contract... en wordt het eigendom van VIPER.
Op de Marmalade-eilanden krijgt hij de VIP-behandeling die een ster van zijn statuur past en heeft hij alles wat zijn hartje begeert.
Behalve de vríjheid!
Robbedoes weet als geen ander dat juist dat het allerbelangrijkste is in het leven en zet alles op alles om onder het wurgcontract uit te komen.
Het levert één van de beste Robbedoes-albums op uit zijn carrière.

 

 

Yoann & Vehlmann bewijzen met Vip, viper, vipst dat de held Robbedoes nog lang niet is uitgeblust.
Voor de stripkenner zijn er leuke crossovers met andere strips te ontdekken (minstens drie in beeld, en één in woord) en ook de humor ontbreekt in dit album allerminst.
Maar de hoofdmoot wordt gevormd door het kritische maatschappelijke randje.
Robbedoes
ontpopt zich vijfenzeventigjarige leeftijd tot een ware protest-stripheld!
(HH)