Recensie Durango 16 Een gier in de schemer
door Thierry Girod & Yves Swolfs


 

Met de zestiende Durango Een gier in de schemer maakt scenarist Yves Swolfs een slot aan het met deel 14 begonnen drieluik Vuur uit de hel / Cobra / Een gier in de schemer.
Durango is op zoek naar de moordenaar van zijn vrouw. Niet naar degene die zijn handen met haar bloed besmeurde, maar degene die er opdracht toe gaf. Die zijn het lastigst te pakken te krijgen. Zeker als ze zich – zoals Steiner – ophouden in een verrijdbaar kantoor; een door het land trekkende treinwagon!
Dat de veile Steiner aan het eind van dit album het loodje legt zal niemand verbazen, het gaat er meer om hoe de zwijgzame stoere cowboy, die zelfs van de mooiste Indiase vrouwen niet verblikt of verbloost, dat voor elkaar gaat krijgen...
Het sluitstuk van deze trilogie was iets te snel over naar mijn smaak, maar Durango blijft een strip van grote klasse. Veel strips worden er minder op met het verstrijken der jaren, maar Swolfs lijkt als scenarist alleen maar te groeien (al vind ik deel 14 een ietsje beter dan deel 16).Durango kan op deze manier nog járen mee.
Nu hij het tekenwerk overgelaten heeft aan Thierry Girod – die daar prima mee uit de voeten blijkt te kunnen – heeft Swolfs meer tijd om dat schrijven van scenario's nog wat verder uit te diepen.
En dat juichen wij van ganser harte toe!

 


(HH)