Recensie Trollen van Troy 15: Haarballen
door Mourier & Arleston


 

Trollen van Troy was de eerste van een lange rij spin-offs van Lanfeust van Troy. Hebus de Trol was het meest kolderieke figuur in de oorspronkelijke Lanfeust-strip en met Trollen van Troy wilden de auteurs dat aspect wat verder uitdiepen. Voor zover je kolder kunt uitdiepen dan.
Arleston & Mourier zetten hoog in: Trollen van Troy zou een persiflage zijn op Asterix en Obelix.
Was Asterix zélf niet al een persiflage?
Het behoeft eigenlijk niet gezegd: het niveau van Asterix haalt Trollen van Troy nergens en dat van Lanfeust van Troy eigenlijk ook niet. De enige overeenkomst die ik vinden kon was dat het Trollendorp – net als dat van Asterix – bedreigd wordt door de machthebbers en dat de Trollen daartegen verzet blijven bieden. Nou ja, die paar trollen die aan de betovering van de Wijze van Eckmul ontsnapt zijn.

 

 

Tetram de Trol is de hoofdpersoon van Trollen van Troy, een eer die hij deelt met zijn pleegdochter Waha. Tetram maakte ooit een menselijk gezin buit, at de vader, moeder en de hond op en zat toen vol. Voor de baby was geen plaats meer, dus adopteerde hij haar.
In het vijftiende deel Haarballen keert Trolana terug. Ze is een mens en hielp de trollen in de eerste delen al eens toen deze een lok van de Wijze van Eckmul nodig hadden. De Wijze was echter helemaal kaal! Trolana's gave (bijna alle mensen op Troy hebben een gave) is dat ze haren kon laten groeien, zodat de trollen toch konden 'oogsten'. In Haarballen zijn de trollen op een nieuwe missie. Hun dorp is per ongeluk verkleind (inclusief zijzelf). Ze komen er achter dat dit het werk is van de gebroeders Zip, vervoerders die winst maken doordat ze hun gave om dingen te verkleinen (of te vergroten) gebruiken om 15 keer zoveel vracht ineens te vervoeren door de goederen te 'zippen'.
Trolana - die na haar avontuur met de Trollen een kapsalon heeft geopend waar je je haar kunt laten knippen of groeien - wil de trollen wel helpen bij de gebroeders Zip binnen te komen. Daarbij wordt Trolana per ongeluk vergroot en krijgen we een geinige King Kong persiflage voorgeschoteld.
Vervolg en einde in deel zestien...

 

 

Trollen van Troy is een pretentieloze humor/fantasystrip vol creatieve invallen die lekker wegleest. Met het kolderieke valt het overigens wel mee. Trollen van Troy is niet grappiger of oppervlakkiger dan Lanfeust van Troy zelf. Arleston stuurt zijn helden ongeacht hun hoeveelheid haar gewoon keer op keer op queeste.
Sexy, vol vaart en fraai getekend. Niks mis mee!

 

 

(HH)